Un consilier PNL a salvat Podu Iloaiei de la un împrumut care îndatora populaţia pe 20 de ani

0
364

Consilierul local şi preşedintele PNL Podu Iloaiei, Ioan Alexa, a atras atenţia asupra unei decizii care urma să îndatoreze populaţia oraşului pentru 20 de ani. Proiectul, iniţiat de primarul PSD Gabriel Constantin Istrate a fost scos de pe ordinea de zi ca urmare a presiunii opoziţiei, care a explicat urmările potenţialului pericol de îndatorare.

“Ieri, în plenul Consiliului Local, după ce primarul Istrate a dorit să suplimenteze ordinea de zi cu ideea unui împrumut, simțindu-se, probabil, vădit încolțit, n-a mai făcut asta, desi in comisii am discutat aceasta aberatie pe care o doreste. Cu toții ne dorim dezvoltarea orașului, investiții, dar cu ce preț? Oameni buni, nu e normal ca in ultimul ceas, când a simțit ca se apropie alegerile, primarul Istrate sa vina sa ne ceară ca noi să votăm contractarea unui imprumut. Care e urgenta? De ce in 3 ani din acest mandat nu s-a facut nimic si tocmai acum chipurile s-a pus pe treaba? Si mai ales care ar fi direcția banilor împrumutați? Adică în ce domenii vor fi folosiți niste bani pe care populatia ii returneaza cu dobânda in 20 de ani? Sunt clarificari la care primarul trebuie sa raspunda pentru ca trebuie să înțeleagă că nu mai merge cu votul cu ochii inchisi. Atât eu, cat si echipa mea, susținem dezvoltarea orașului, dar nu prin credit. Un împrumut la bancă trebuie să fie ultima variantă pentru primăria Podu Iloaiei, asta dupa ce s-a convins ca nu exista alta varianta de a face rost de bani. Dar exista si se numeste accesarea de fonduri europene! Si apropo de asta, sa ne spuna domnul Istrate daca s-a interesat despre ce fonduri europene ar avea la indemana pentru proiectele orașului, asta înainte de a solicita bancilor un imprumut prin care sa ii impovareze pe cetatenii orasului”, a declarat Ioan Alexa, consilier local PNL.

Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi şi nu se cunoaşte suma pe care primăria intenţiona să o împrumute.

“Primăria Podu Iloaiei încă e primăria care nu are niciun proiect european depus, ceea ce e absurd în condițiile în care comune mult mai mici se dezvolta cu bani europeni, pe care nu trebuie să îi dea inapoi! De ce altii pot, iar noi nu? Uneori, sa ne inspiram de la alții înseamnă că suntem pregătiți să evoluăm! Primarul ori nu stie, ori nu vrea sa ne spuna ce va face cu banii din moment ce nu a prezentat pentru ce anume vrea sa faca împrumutul. Care sunt proiectele astea urgente pentru care nu se poate aștepta?”, a mai spus Ioan Alexa.