Palatul Culturii din Iași organizează expoziția internațională de pictură „Iarna în Moldova”

0
744

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, în calitate de partener al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Iași, invită publicul să viziteze, în perioada 10-28 februarie 2021, la Palatul Culturii din Iași, expoziția internațională de pictură „Iarna în Moldova”. Vernisajul expoziției „Iarna în Moldova” va avea loc vineri, 12 februarie 2021, ora 12:30, în spațiile Muzeului Etnografic al Moldovei. Accesul publicului pentru vizitarea acestei expoziții este gratuit și se face respectând normele impuse în contextul pandemiei, potrivit unui articol din presa locală.

Expoziția este menită să promoveze tinerii care s-au evidențiat în cadrul taberelor de pictură

Menită să promoveze tinerii care s-au evidențiat în cadrul taberelor de pictură și să le ofere prilejul întâlnirii cu publicul, expoziția reunește lucrări realizate de elevi de la școlile gimnaziale din Bodești – Scânteia, Oboroceni – Heleșteni, Sticlăria – Scobinți (județul Iași); Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Ion Holban”, Școala Gimnazială „George Coșbuc”, Fundația „Solidaritate și Speranță” și Asociația „Tradiție pentru viitor” din Iași, precum și de la Școala de Arte Plastice pentru Copii din Municipiul Bălți- Republica Moldova și Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți și Școala de Artă Plastică „Artur Verona” din Herța-Ucraina.

Doar la Palatul Culturii din Iași poate fi admirată, tot în această perioadă, o amforă romană târzie descoperită în albia Prutului

De asemenea, tot în această perioadă, doar la Palatul Culturii din Iași poate fi admirată, până pe 23 martie 2021, în cadrul micro-expozițiției „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, amfora romană târzie descoperită în albia Prutului. Aceasta este una din piesele de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei. Ea poate fi admirată în micro-expoziția care propune, prin intermediul acestui artefact, o incursiune tematică în Antichitatea târzie și perioada bizantină timpurie, în timpul împăraților Iustinian I și Iustinus II. Aceasta e datează de peste 1.500 de ani.

Amfora, realizată în sec. VI după Iisus Hristos, în atelierele de la Sinope, pe coasta de sud a Mării Negre, a ajuns, prin intermediul negoțului maritim și fluvial, dincolo de frontierele Imperiului Roman de Răsărit, fiind descoperită accidental, în apele râului Prut, în apropiere de localitatea Zaboloteni, comuna Trifești, județul Iași. Descoperirea este deosebit de importantă, fiind cea mai nordică semnalare a acestui tip amforic, o dovadă a comerțului la mare distanță între lumea romano-bizantină și barbaricum. Amfora de la Zaboloteni arată continuitatea relațiilor economice, și nu numai, între populația locală și lumea mediteraneană, Prutul constituind o arteră comercială încă din antichitatea timpurie.