LE FIGARO: Liga împotriva cancerului denunță “omniprezența” tutunului în filmele franceze

0
702

Liga împotriva cancerului denunță încă o dată promovarea fumatului în filmele franceze, publicând miercuri, 26 mai, o anchetă asupra a peste 150 de filme, înaintea Zilei Mondiale Fără Tutun din 31 mai, potrivit Lefigaro.fr.

“Tutunul rămâne aproape omniprezent în filmele franceze: între 2015 și 2019, 90,7% dintre acestea includ cel puțin un eveniment, obiect sau discurs legat de tutun: oameni care fumează, prezența scrumierelor, țigări, personaj care vorbește despre tutun …”, notează Liga după cea de-a treia ediţie a sondajului său realizat timp de șaisprezece ani cu institutul Ipsos, însoţit de această dată însoțit de un sondaj în rândul tinerilor adulți. Într-un film, prezența tutunului (în medie 2,6 minute) este echivalentă cu “șase reclame”.

De asemenea, Liga constată “o creștere bruscă a ratei fumătorilor în interiorul locurilor de convivialitate (cafenele, restaurante etc.) în filme, o practică acum ilegală în viața reală. Astfel, 21,5% dintre scenele de fumat se petrec la locul de muncă, la birou, 16,6% într-o cafenea, restaurant sau club de noapte.

În faţa acestei “omniprezențe” a fumatului, 58% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani consideră că este un stimulent pentru fumat și 54% cred că producătorii de tutun joacă un rol în plasarea produselor, potrivit sondajului Ipsos realizat în ianuarie pe un eşantion de 1.500 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, dintre care 1.110 cu vârste între 18 și 24 de ani. Această supra-reprezentare a tutunului în filme este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, de la prima închidere din martie 2020, 66% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au indicat că petrec mai mult timp în fața filmelor sau serialelor, indiferent de suport (TV, computer, tabletă, smartphone …), conform asociației.

Potrivit sondajului, filme de animaţie precum “Pourquoi j’ai pas mangé mon père” și “Le petit prince” sau “Mustang” (2015) sunt scutite de reproșuri din punct de vedere al fumatului, spre deosebire de altele, precum “Amis Publics” (2016), “Les vieux fourneaux” (2018) ), “Nous finirons ensemble” (2019) sau “La folle histoire de Max et Léon și Leon” (2016) care are loc în 1939 sau “J’accuse” (2019). “Liga denunță cu înverșunare promovarea fumatului în filmele franceze de mai bine de 15 ani”, a subliniat președintele său, profesorul Axel Kahn, într-un comunicat de presă. El denunță “campanii pe cât de agresive, pe atât de insidioase în rândul celor mai tineri” ale industriei tutunului. “Trebuie să continuăm să denunțăm lobby-urile puternice ale industriei tutunului, care nu ezită să ofere finanțare pentru a-și vedea produsele pe ecran, mai mult sau mai puțin direct”, continuă el, acuzându-i că au reușit să ocolească legea. Liga nu caută să stigmatizeze anumite filme, ci dorește “să ajute industria cinematografică (…) să oprească aceste practici inacceptabile”, explică el.