Mulţi dintre cei vaccinaţi cu doza unică Johnson & Johnson au dezvoltat anticorpi în primele opt zile, relevă un studiu efectuat în SUA

0
926

Mulţi dintre cei vaccinaţi, în cadrul unor testări clinice iniţiale, cu vaccinul în doză unică Johnson & Johnson au dezvoltat anticopri, după aproximativ opt zile de la vaccinare, iar toţi subiecţii aveau anticorpi în ziua a 57-a de la vaccinare, relevă un studiu publica joi în revista Asociaţiei Medicale Americane, citat de CNN.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat, în luna februarie, utilizarea vaccinului anti-COVID-19 în doză unică, produs de Johnson & Johnson. În luna ianuarie, Johnson & Johnson a publicat rezultatele interimare ale unei porţiuni mai mari din testările clinice în revista “New England Journal of Medicine”, iar rezultatele au arătat că vaccinul este sigur şi generează un răspuns imun.

Din totalul voluntarilor, care au primit vaccinul, aproximativ 90% au dezvoltat anticorpi, în primele opt zile, iar până în ziua a 57-a toţi voluntarii aveau anticorpi de neutralizare a coronavirusului, răspunsul imun fiind mult mai puternic după ziua a 71-a.

Testările clinice nu au inclus, însă, vârstnici, subliniază studiul, care precizează că acum cercetătorii îi vor monitoriza pe voluntari pentru a vedea cât timp se menţine protecţia împotriva infectării cu coronavirus.

De asemenea, se fac cercetări pentru a se stabili dacă o a doua doză funcţionează mult mai bine şi dacă vaccinul este eficient în cazul copiilor şi a femeilor gravide.