Joi debutează campania „Prioritate la identitate” – ieşenii din mediul rural vor avea acte noi de identitate

0
363

Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor (DLEP) Iași vine în ajutorul persoanelor care locuiesc în comunele din județ. Angajații municipalității vor utiliza o stație mobilă în vederea preluării cererilor pentru eliberarea actelor de identitate din comunele arondate, eliberarea lor urmând a fi făcută în comunele de domiciliu prin intermediul posturilor de poliție.

Campania se intitulează „Prioritate la identitate!” și se va desfășura în perioada 17 februarie – 7 aprilie 2022. De la demararea acesteia (2012) au fost primite și soluționate 17.322 de cereri.

„În cadrul acțiunii ne deplasăm, gratuit, în toate cele 26 de comune arondate Serviciului de Evidenţă a Persoanelor Iaşi pentru preluarea cererilor în vederea eliberării actelor de identitate şi clarificarea statutului civil. În acest fel persoanele în cauză nu mai sunt nevoite să se deplaseze în municipiul Iaşi pentru obţinerea actului de identitate, deoarece inclusiv eliberarea se face în comuna de domiciliu prin intermediul posturilor de poliţie. Integrate în campanie vor fi și acţiuni de informare în unităţile de învăţământ din comunele planificate, acţiuni de punere în legalitate şi control în unităţile medicale și de protecţie socială, precum și o campanie de informare la sediul autorităţilor locale cu privire la drepturile şi obligaţiile persoanelor pe linie de stare civilă şi acte de identitate”, au declarat reprezentanții DLEP Iași, potrivit ZiarulEvenimentul.

Primele deplasări au loc joi, în localităţile Ungheni şi Ţuţora. Campania se adresează persoanelor care au actul de identitate expirat sau urmează să le expire în următoarele șase luni, au împlinit 14 ani și nu au act de identitate sau au pierdut sau li s-a furat actul de identitate.

De asemenea, şi cei şi-au schimbat domiciliul sau au alt număr la casă, nu dețin certificate de stare civilă sau sunt pierdute, s-au căsătorit şi nu au schimbat actul de identitate sau au buletin tip vechi şi doresc carte de identitate pot apela la serviciile DLEP Iaşi.

Insituţia deserveşte pe linie de evidenţă a persoanelor locuitorii Municipiului Iaşi şi a 26 de comune arondate (peste 585.000 de locuitori), fiind cel mai mare serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor din România.