Guvernul Dancilă a fost demis: Moțiunea de cenzură a trecut în Parlament

0
203

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Au fost 238 de voturi pentru şi patru voturi împotrivă, în timp ce parlamentarii PSD s-au abţinut de la vot. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă s-a votat, joi, în plenul reunit al Parlamentului. Guvernul miza pe 202 parlamentari PSD, în timp ce Opoziţia, matematic, deţinea 238 de voturi, peste necesarul de 233 pentru a trece moţiunea. La citirea moţiunii de cenzură, premierul Viorica Dăncilă a criticat Opoziţia pentru demersul său de a încerca a doua oară în acest an să doboare Executivul. Doi foşti „apropiaţi” ai PSD, Tăriceanu şi Ponta, au fost cei care au atacat-o nu doar politic pe Viorica Dăncilă. La votul din plen, reprezentanţii Puterii şi Opoziţiei s-au poziţionat în preajma pupitrului de unde s-a citit lista parlamentarilor pentru ca senatorii şi deputaţii să voteze. Printre cei care au asistat lângă pupitru s-au numărat Daniel Constantin (ProRomânia), Lia Olguţa Vasilescu (PSD), Florin Roman (PNL) şi Robert Turcescu (PMP). În sala de şedinţă s-a aflat şi liderul PNL, Ludovic Orban, care a fost invitat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, să meargă în zona rezervată invitaţilor. La vot a asistat şi premierul Viorica Dăncilă, care este înconjurată de parlamentari PSD şi membri ai Executivului.

Imediat după rezultatul votului au apărut primele declarații ale liderilor filialelor județene de partid din Iași.

Costel Alexe, Președintele Filialei Județene PNL Iași a declarat pe pagina sa de Facebook că își dorește că una dintre prioritățile imediate ale următorului Guvern să fie dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru Moldova: „Timp de 3 ani, 3 Guverne PSD au prăduit țara, au luptat obsesiv pentrru a controla justiția, economia, administrația publică, dirijând fondurile publice, banii românilor după cheremul baronilor PSD și după interese și înțelegeri obscure! În 3 ani au îndatorat România cât nu au făcut-o 20 de guverne în 30 de ani de după Revoluție și au împovărat 2 generații de români! Astăzi am votat pentru România, am votat pentru demiterea celui de-al 3 lea Guvern PSD, o reminescență de tristă amintire a epocii Dragnea! Îmi doresc un climat de stabilitate pentru România, instalarea unui Guvern care să repare nedreptățile sociale și economice și totodată să înțeleagă că dezvoltarea infrastructurii rutiere este o prioritate pentru Moldova și România!„

Liderul PMP Iași, deputatul Petru Movilă a declarat la scurt timp după anunțarea rezultatului votului că așteaptă să continue discuțiile privind proiectul Autostrăzii Iași-Tg. Mureș cu noul Guvern: „A trecut motiunea. Astept, cu nerabdare, sa vad ce partener de discutii voi avea pe proiectul autostrazii Iasi – Tg. Mures.

Cosette Chichirău, deputat USR din Iași consideră că în această zi a avut loc o victorie pentru Românie: „O VICTORIE IMENSĂ ÎN FAȚA CARACATIȚEI PSD! MOȚIUNEA DE CENZURĂ A TRECUT!!! Toată atenția acum pe pașii următori. Soluția anticipatelor încă este posibilă. Partidele de Opoziție vor colabora pentru a găsi cea mai bună soluție pentru români!

Până în acest moment niciun lider al Partidului Social Democrat din Iași nu a avut o poziție oficială privind demiterea Guvernului Dăncilă.