Domul din Milano va găzdui, timp de trei luni, “Divina Comedie”

0
65

Dante Alighieri și Duomo din Milano sunt două monumente unite într-o sărbătoare culturală comună, așa cum consemnează LaStampa.it. În perioada 7 aprilie – 15 iulie, cu ocazia aniversării a șapte sute de ani de la moartea poetului, lângă altarul principal al catedralei vor fi lecturate, câte unul în fiecare zi, toate cele o sută de cânturi ale “Divinei Comedii”.

Massimiliano Finazzer Flory semnează regia artistică a evenimentului, iar lectura este încredințată elevilor Școlii Piccolo Teatro “Luca Ronconi”, care vor fi acompaniaţi de muzicienii orchestrei Teatrului La Scala. 

Protopopul Catedralei, Monseniorul Gianantonio Borgonovo amintește de rolul important jucat de poetul fiorentin în construirea catedralei, deoarece “deja în 1418 părinții noștri din Veneranda Fabbrica au organizat o lectură Dantis pentru a strânge fonduri pentru construirea noii catedrale. Propunem o lectură integrală a “Divinei Comedii” pentru a ne bucura de frumusețea cuvântului lui Dante, care a rămas viu în cultura noastră de peste șapte secole”.

Finazzer Flory leagă evenimentul de faza dramatică pe care o trăim: “Exilul lui Dante a durat mult mai mult decât era prevăzut: Italia culturii trebuie să poată reporni Italia politicii. Comedia este catedrala literaturii. Credem în continuitatea și spiritualitatea artei, un adevărat vaccin împotriva superficialității timpului nostru”.

Proiectul este posibil datorită sponsorului principal, Intesa Sanpaolo și Retelit. Intrarea va fi gratuită, rezervările necesare, iar protocolul împotriva Covid va fi respectat cu stricteţe.