LIMES – Frontierele Imperiului Roman în România, la Muzeul de Istorie

0
1195

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei își deschide porțile cu un proiect mult așteptat: LIMES – Frontierele Imperiului Roman în România.


În anul 2014, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a devenit una dintre cele trei (ulterior patru) instituții coordonatoare ale unui program de anvergură și de mare importanță pentru patrimoniul național. Este vorba despre Programul Național LIMES (2014-2023), un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniul cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României.


Felix Marcu, manager MNIT și președinte al Comisiei Naționale LIMES, a declarat: “Programul Național LIMES este un program multianual care are ca scop principal înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a celor mai importante și mai bine păstrate situri romane ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României. Până în acest moment, echipa proiectului a identificat peste 350 de situri arheologice care fac parte din ansamblul frontierelor romane de pe teritoriul României. Dintre acestea, cele selectate de la Dunăre și din Dobrogea vor fi înscrise alături de alte situri similare din Croația, Serbia și Bulgaria, în cadrul dosarului comun Limesul Dunărean. Siturile care au făcut parte din frontiera provinciei Dacia vor fi înscrise separat, sub forma dosarului Limesul Dacic”.


Acest efort vine să completeze seria sectoarelor de limes deja înscrise sau în curs de înscriere pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:
Zidul lui Hadrian (Marea Britanie) – 1987;
Limesul Germano-Raetic (Germania) – 2005;
Valul lui Antoninus Pius (Marea Britanie) – 2008;
Limesul Dunărean partea I (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria) – 2019 – în curs;
Limesul Germaniei Inferioare (Germania, Olanda) – 2020 – în curs.