De Ziua Mondială a Donatorului, studenții mediciniști organizează o campanie de donare la Centrul de Transfuzii din Iași

0
325

Societatea Studenților Mediciniști din Iași organizează la Centrul de Transfuzii Iași prima ediție a unei campanii de convingere și informare a ieșenilor cu privire la donațiile de sânge chiar astăzi, 14 iunie 2021, de Ziua Mondială a Donatorului. Prin proiectul „Donează sânge, fii erou”, studenții ieșeni încearcă convingerea ieșenilor pentru conștientizarea importanței donării de sânge, consemnează bzi.ro.

Avem un proiect care se numește «Donează sânge, fii erou» și este organizat de Societatea Studenților Mediciniști Iași. Este un proiect național care se organizează de 11 ani în România. Anul acesta vom face o campanie de o zi la Centrul de Transfuzii din Iași, de ziua mondială a donatorului. Campania aceasta se va organiza simultan și în Cluj, Oradea, Satu Mare, Alba, Bistrița, Zalău. Am organizat această acțiune special pe data de 14 iunie 2021, când se sărbătorește ziua mondială a donatorului, pentru a informa cât mai multe persoane cu privire la condițiile de donare și cât de important este să donezi sânge.

O să fim prezenți la centru aproximativ 5 voluntari, ca să îi putem îndruma pe donatori, să îi ajutăm pe tot parcursul procesului de donare, să-i ajutăm cu completarea chestionarului, cu circuitul donatorului și să le oferim beneficiile oferite de sponsorii noștri. Dorim să stăm și de vorbă cu cei care donează, să le aflăm poveștile, motivul pentru care donează, deoarece fiecare are o poveste. Suntem la prima ediție a campaniei de acest gen în Iași”, a declarat Ioana Lipan, coordonatoarea proiectului „Donează sânge, fii erou”.

Donatorii sunt premiați cu bani și prăjituri

Ieșenii care vor dona sânge astăzi, 14 iunie 2021, vor fi răsplătiți cu prăjituri și premii în bani. Studenții mediciniști au convins mai mulți sponsori din Iași să îi sprijine în proiectul lor. Se încearcă din răsputeri creșterea numărului de donatori.

Avem mai mulți sponsori din județul Iași, cum ar fi restaurante, cafenele, cofetării, care oferă premii instant sau vouchere oferite persoanelor care au donat. Din partea cofetăriilor avem platouri cu prăjituri cu care îi vom întâmpina pe donatori. Curajoșii care donează vor primi vouchere valorice pe care le pot folosi în locurile sponsorilor. Noi am făcut și facem constant campanii de informare și convingere a persoanelor să doneze. Până să fie pandemia, făceam informare în școli, licee și facultăți.

Mergeam fizic și le prezentam condițiile de donare a persoanelor majore care ar putea să fie donatori de sânge și cât de important este să faci acest lucru. Sperăm ca atunci când se va reveni la învățământul fizic, să putem face din nou asta, pentru că avea un impact foarte mare, adică chiar erau impresionați, pentru că nu știau toate lucrurile despre donații. Noi îi așteptăm în număr cât mai mare, pentru că este mare nevoie de sânge și de noi depinde viața altora”, mai spune Ioana Lipan.

Ieșenii sunt așteptați astăzi la Centrul de Transfuzii Iași în intervalul orar 07:00 – 15:00. Posibilii donatori trebuie să aibă vârsta de 18 ani împlinită și o greutate de peste 50 de kilograme.

Spitalele ieșene sunt nevoite să ia sânge de la celelalte centre de transfuzii din zona Moldovei

Stocurile de sânge sunt insuficiente la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS). Medicii ieșeni sunt disperați și se confruntă cu o criză acută de sânge, iar tratamentele și operațiile sunt programate în funcție de existența acestuia. Conducerea CRTS face un apel disperat către ieșeni. Spitalele ieșene cer zilnic cantități mari de sânge, iar la centrul de transfuzii nu sunt donatori. S-a facut apel la donatori, la domiciliu, dar în zadar. Majoritatea persoanelor care donează sunt rude sau apropiați ai pacienților. Lipsa donatorilor este o problemă ce persistă de mai bine de un an.

Conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine face apel disperat către ieșeni. Sute de persoane din spitale au zilnic nevoie de transfuzie de sânge, iar viețile lor stau în mâinile persoanelor cu suflet mare care își rup puțin din timpul lor. Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași este una dintre unitățile medicale unde cererea de sânge este foarte mare. Numeroasele intervenții efectuate în cadrul spitalului necesită și o cantitate mare de sânge pentru pacienți. Din cauză că la CRTS Iași stocurile sunt epuizate, medicii sunt obligați să apeleze la celelalte centre de transfuzii din zona Moldovei.