BOMBĂ! Procurorii DNA cercetează un dosar în care Marius Bodea este acuzat de hărțuirea și instigarea la abuz în serviciu a unei foste angajate de la Aeroportul Iași. Scopul șicanelor a fost licitația de la Aeroport pentru noua pistă și obținerea dosarului cu documente care trebuia să ajungă la Relu Fenechiu

0
1029

Procurorii DNA Iași au primit recent o plângere penală (foto facsimil) și fac cercetări în urma apelului disperat al unei femei care a lucrat timp de 9 ani de zile la Aeroportului Iași și a cărei viața a devenit un calvar odată cu numirea lui Marius Bodea la conducerea aerogării. Cea mai importantă acuzație este aceea că scopul tuturor șicanelor era obținerea de către Bodea a documentației pentru licitarea serviciilor de proiectare la aeroport în vederea predării acestora lui Relu Fenechiu: „Dl Fenechiu aștepta aceste documente pentru că el trebuia să fie câștigătorul licitației de lucrări ceea ce s-a întâmplat oricum”.

Femeia (M.P.) era un angajat exemplar, cu peste 17 ani experiență profesională. Având funcția de consilier juridic, aceasta efectua voluntar ore suplimentare de lucru numai pentru a se asigura că își îndeplinește corect și la timp toate obligațiile de lucru.

După ce Marius Bodea a devenit director al Aeroportului Iași, viața angajatei M.P. „a devenit un infern”, după cum mărturisește aceasta procurorilor. A început o hărțuire zilnică din partea lui Bodea, scopul fiind acela de a o face să plece din funcție tocmai pentru a lăsa locul liber cel mai probabil pentru o altă persoană.

Conform documentelor depuse la dosar, Bodea acționa „mânat de interese ilicite” și „din prima zi în noua funcție, a făcut presiuni și a întreprins acțiuni” menite să o determine pe femeie să demisioneze ori să pară că este autorul ilegalităților pe care acesta le făcea.

“Lăsați-mă, doamnă, cu legislația”

Autoarea plângerii descrie cum 6 proceduri de achiziție cu sume mari de bani ar fi trebuit să fie obligatoriu organizate prin licitație și au fost deturnate tocmai pentru că Bodea “dorea doar încredințări directe să scriu pe notă”. Actualul deputat Bodea n-a ezitat nici să o numească pe femeia care nu concepea ca legea să fie încălcată “un impediment în buna desfășurare a activității”. Femeia a declarat procurorilor că în cei 17 ani de activitate ca și consilier juridic, niciun alt șef ierarhic superior nu îi ceruse asemenea lucruri, respectiv schimbarea încadrării metodelor de achiziție, tocmai pentru a face mai ușoară angajarea de cheltuieli către firme cu dedicație.

Bodea a obstrucționat reprezentarea în instanță a Aeroportului

Deși cunoștea în detaliu situația juridică a Aeroportului Iași, angajata, consilier juridic cu peste 17 ani experiență, nu mai putea merge în instanță să reprezinte instituția. Declarațiile acesteia arată că fostul director general al Aeroportului Internațional Iași, Marius Bodea, „ținea în mod intenționat la mapă actele procesuale pe care trebuia să le depun în termen la instanță, intenționat ca să nu le pot depune în termen”.

Pregătirea licitației de la aeroport pentru noua pistă și miza predării documentației lui Relu Fenechiu

Declarația potrivit căreia „Mă obliga să avizez caiete de sarcini pentru proceduri de achiziție” este completată de cel mai important element al plângerii femeii: scopul tuturor șicanelor era obținerea de către Bodea a documentației pentru licitarea serviciilor de proiectare la aeroport în vederea predării acestora lui Relu Fenechiu. Iată ce declară femeia procurorilor DNA în privința pregătirii organizării licitației de lucrări : „Întrucât se punea în discuție în Consiliul de Administrație pregătirea organizării licitației de lucrări pentru noua (actuala) pistă, d-l Bodea mi-a solicitat PT-ul și un dosar mare al licitației servicii de proiectare, caiet de sarcini etc. Eu i-am prezentat copia identică, conform cu originalul, pe bază de semnătură cum prevedea o hotărâre a CA. Dar el a insistat să-i predau toate documentele în original (…). Originalul cu modificările la zi se afla în computerul din biroul meu, dar într-un fișier codificat astfel că nici eu nu puteam să deschid fișierul, iar codul fișierului se afla într-un plic sigilat de Aeroport în dosarul mare al licitației pentru serviciile de proiectare. Dosarul licitației cuprindea SF, licitația serviciilor de proiectare, contestații, acte control, ANAP, caietul de sarcini, hotărâri de Guvern, toate procesele verbale întocmite de mine pe parcursul a 3 ani la întâlnirile comisiei cu proiectantul și modificările de proiect, documente financiar – contabile de finanțări suplimentare, PT-ul format pe hârtie original ultima formă gata pentru licitație de lucrări, plicul sigilat cu codul fișierului electronic al PT-ului original și multe alte documente. De fapt, dl Fenechiu aștepta aceste documente pentru că el trebuia să fie câștigătorul licitației de lucrări ceea ce s-a întâmplat oricum”.

“Pai, doamnă, cine nu este cu noi, este împotriva noastră”

Bodea i-a solicitat subalternei M.P. să fie membru de partid, însă aceasta i-a spus că nu a avut niciodată apartenență politică. Nemulțumit de refuz, Bodea a acuzat-o că a adus injurii PNL și a constituit și o comisie de martori care să fabrice acuzații și probe mincinoase la adresa femeii.

În timpul lui Bodea se practica angajarea fără concurs, iar vechii salariați erau înlăturați

De la închiderea biroului în care își desfășura activitatea și mutarea sa într-o cameră la SMURD, nu a mai durat mult, iar directorul care aștepta să fie implorat să semneze documente, a numit un alt consilier juridic al aeroportului. A urmat un haos total! Noul consilier nu cunoștea situația juridică, nu se prezenta la procese, iar M. P. nu avea acces la documente. Bodea a urmat o serie de presiuni, șicane și hărțuiri repetate pentru a o determina să părăsească funcția. Șocată, femeia a intrat în greva foamei.

Toate încercările ulterioare ale femeii de a atrage atenția autorităților și a presei situația sa din realitate și despre ce se întâmpla la aeroport au fost ignorate. Drept consecință, la scurt timp, angajata a fost nevoită să demisioneze. Femeia nu a mai reușit să își găsească alt loc de muncă în Iași și a fost obligată să plece.

Din cauza unui personaj pentru care clientela politică a fost mai importantă decât corectitudinea, o mamă a fost nevoită să părăsească țara pentru a-și putea întreține fiica pe care o crește acum singură. Iar în momentul de față toate aceste detalii, însoțite de documente, cu probe și martori, sunt în cercetare la DNA – Serviciul Teritorial Iași, în urma denunțului femeii adresat inițial unei alte instituții din Iași și transmis procurorilor ieșeni. În scurt timp va urma audierea martorilor și punerea sub acuzare.