VIDEO Enescu Forever – concert online la 66 de ani de la moartea compozitorului

0
62

Pe data de 4 mai, anul acesta, se împlinesc 66 de ani de la moartea lui George Enescu.

Compozitorul, dirijorul, violonistul, pianistul şi profesorul George Enescu (1881 – 1955) rămâne în istorie drept unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX, care şi-a asumat rolul de ambasador al muzicii atât în ţară, cât şi în lume şi s-a implicat în promovarea muzicii româneşti, contribuind la recunoaşterea internaţională a compozitorilor, dirijorilor şi interpreţilor din România.

La 66 de ani de la moartea compozitorului, creația sa muzicală rămâne actuală și plină de un conţinut care se va lăsa descoperit în viitor de către noile generații de muzicieni.

Muzeul Național „George Enescu” marchează acest moment printr-o serie de evenimente online, potrivit site-ului georgeenescu.ro.

Expoziția Enescu văzut de artiști marchează împlinirea, în 2021, a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu. Selecția de portrete, cuprinsă în această expoziție omagială, include lucrări de grafică ale unor artiști mai puțin cunoscuți, precum Rodica Teodorescu Ciocârdel, Fortuna Brulez-Mavromati, Horațiu Dimitriu, Florica Apostoleanu Teișanu. Muzeul Național „George Enescu” deține în patrimoniul său un număr semnificativ de portrete ale muzicianului, majoritatea provenind din donația făcută de către soția sa, Maruca Enescu-Cantacuzino (născută Maruca Rosetti-Tescanu), în timp ce alte lucrări sunt donații directe ale artiștilor care le-au realizat.

Mai multe informații AICI.

Expoziția de artă „ENESCU VĂZUT DE ARTIȘTI” prezentată online de Accademia di Romania și Muzeul Național George Enescu

În perioada 4 mai – 19 august 2021, Accademia di Romania in Roma și Muzeul Național George Enescu, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea marelui violonist, compozitor și dirijor George Enescu, prezintă online expoziția de artă „Enescu văzut de artiști”, expoziție ce reunește lucrări realizate de artiști precum Corneliu BABA, Fortuna BRULEZ-MAVROMATI, Ninette CARTERET, Fernand CORMON, Horațiu DIMITRIU, Silvan IONESCU, Florica TEIȘANU APOSTOLEANU, Rodica TEODORESCU CIOCÂRDEL și Gheorghe TOMAZIU. De asemenea, în cadrul expoziției este prezentată și lucrarea unui autor necunoscut intitulată „Portret Enescu”, realizată în 1946 și care conține, în partea inferioară, inscripția: Din partea echipajului vaporului „Ardeal”, care a avut cinstea să vă însoțească pe apele Atlanticului, 3 octombrie [1]946.

4 mai – “Enescu Forever” online de la Palatul Tinerimea Română

În acest an, când se împlinesc 140 de ani de la naşterea marelui compozitor român George Enescu, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română prezintă concertul omagial “Enescu Forever“, eveniment care va conţine piese de tinereţe ale marelui compozitor român, unele dintre ele dedicate familiei regale a României, iar altele compuse pentru examenele de admitere la Conservatorul de muzică din Paris.

Concertul “Enescu Forever”, a fost difuzat pe 4 mai, începând cu ora 18 și poate fi vizionat pe canalul de youtube şi pagina de facebook a Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română.

În programa concertului se află Balada pentru vioară și pian, Impromptu concertant  pentru vioară și pian, Nocturna și Saltarello pentru violoncel și pian, Cantabile și Presto pentru flaut și pian, Konzertstück pentru violă și pian, Legenda pentru trompetă și pian, Trio Serenade lointaine pentru vioară, violoncel și pian şi Trio Aubade pentru vioară, violă și violoncel.