Ursula von der Leyen: UE este pregătită să ajute România să își ecologizeze parcul auto. Vom institui un fond de 72 de miliarde de euro care îi poate ajuta și pe români să cumpere autoturisme electrice

0
267

Uniunea Europeană este pregătită să ajute România să își ecologizeze parcul auto, care va putea beneficia semnificativ de un fond de 72 de miliarde de euro în acest sens, a afirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro.

UE este pregătită să ajute România să își ecologizeze parcul auto. În primul rând, România va beneficia în mod semnificativ de Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, în valoare de 72 de miliarde de euro, pe care îl vom institui. Fondul este menit să sprijine persoanele cu venituri mici și să faciliteze investițiile în tehnologii curate. De exemplu, poate ajuta cetățenii români să cumpere autoturisme electrice mai puțin poluante”, a spus șefa executivului european, răspunzând unei întrebări cu privire la transformarea parcului auto din România, bazat pe importul de mașini second-hand, într-unul mai ecologic.

Ea a indicat că, în ansamblu, bugetul UE va sprijini tranziția către o economie mai ecologică și mai durabilă în Europa, cu aproximativ 500 de miliarde de euro în următorii ani.

Vom sprijini industria autovehiculelor – importantă pentru România – în tranziția către mobilitatea cu emisii zero. Vom ajuta producătorii europeni de autoturisme să fie lideri pe piața mondială a vehiculelor nepoluante”, a mai completat Ursula von der Leyen.

De altfel, șefa executivului european a subliniat că România a înregistrat progrese considerabile în punerea bazelor unei economii cu emisii scăzute de dioxid de carbon, deoarece, între 1990 și 2019, emisiile sale de gaze cu efect de seră au scăzut cu 57 %.

Potrivit lui von der Leyen, în următorii ani, România va primi 67 de miliarde de euro de la bugetul UE, inclusiv din planul nostru de redresare NextGenerationEU, din fondurile de coeziune și Fondul pentru o tranziție justă. Prin aceste fonduri, vor fi posibile investiții semnificative în ecologizarea și decarbonizarea economiei.

Citește mai mult pe CaleaEuropeană.ro.