Cel mai puternic cartel din Mexic a amenințat cu moartea o jurnalistă după ce ar fi prezentat la TV un reportaj părtinitor

  0
  261

  O prezentatoare a unui post TV din Mexic a fost amenințată cu moartea într-o înregistrare video de către cel mai puternic cartel mexican, membrii acestuia considerând că relatările difuzate sunt părtinitoare, informează BBC, potrivit Digi24.ro.

  Amenințarea din înregistrare este făcută de un bărbat care susține că vorbește în numele liderului Jalisco New Generation cartel (CJNG). Acesta se plânge că Milenio Television favorizează în știrile sale grupurile de apărare organizate ca să opună rezistență cartelului CJNG.

  În filmare, jurnalist Azucena Uresti este amenințată în mod direct: “O să te fac să-ți înghiți cuvintele, chiar dacă mă acuză de femicid”, avertizează bărbatul.

  Acesta mai spune că CJNG susține libertatea de exprimare a presei, dar că știrile trebuie să fie mai echilibrate.

  Totodată, bărbatul mascat susține că grupurile de apărare – care spun că se opun cartelurilor – sunt formate, de fapt, tot din traficanți de droguri.

  Experții spun că aceste grupuri de apărare au ajutat la ținerea sub control a violențelor în zonele cu criminalitate ridicată, precum statul Michoacan. În aceleași timp, există relatări că forțele de apărare ar fi încheiat înțelegeri cu grupările criminale pentru protecție și arme de foc.

  Liderul cartelului CJNG, Nemesio Oseguera Cervantes, este unul dintre cei mai căutați oameni din Mexic. Autoritățile americane oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații care conduc la prinderea lui.

  Mexic este una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru jurnaliști. Deși atacurile asupra reporterilor locali sunt des întâlnite, o asemenea amenințare este rară.

  Purtătorul de cuvânt al președintelui mexican, Jesús Ramírez Cuevas, a scris pe Twitter că guvernul “va lua orice măsură necesară pentru a apăra jurnaliștii amenințați și posturile de știri”.