Un consilier local dezvăluie nereguli majore în gestiunea primăriei!

0
348

Consilierul liberal Claudiu Letea, a publicat o serie de nereguli grave care s-au petrecut în gestiunea primăriei Stolniceni-Prăjescu, în ultimii ani. Acesta a făcut trimitere către raportul de audit al Curţii de Conturi, un document care include 500 de pagini de anexe, ţinut la secret de actuala administraţie condusă de Costel Hugianu, PSD.
“S-au gasit nereguli si s-au transmis un număr de 11 măsuri pentru înlăturarea deficienţelor şi erorilor. Au fost identificate prejudicii, venituri suplimentare şi abateri financiar-contabile. La nivelul Primăriei nu există un sistem informatic integrat, de evidenţă contabilă şi fiscală, existând mai multe aplicaţii informatice utilizate de unitate, aferente activităţii de impozite şi taxe locale şi venituri nefiscale. Exista riscul apariţiei unor erori din evidenţa fiscală în cea contabilă datorită lipsei sistemului informatic integrat. În alte cuvinte, nu există o legătură informatică intre departamentele primăriei. Primaria are elaborat un set propriu de norme privind circuitul documentelor în cadrul acesteia. Sistemul de control intern pare a fi parţial conform”, a precizat Claudiu Letea.


Terenurile aferente cimitirelor din satele Cozmeşti şi Stolniceni aflate în administrarea Parohiilor nu sunt reflectate în evidenţa contabilă şi nici în evidenţa tehnic-operativă a entitătii. Terenurile aferente cimitirelor figurează înregistrate în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al comunei, subliniază consilierul local.
“Nu au fost stabilite, înregistrate şi urmărite a fi încasate veniturile bugetului local, reprezentând taxa pe terenurile concesionate, datorată de concesionarii suprafeţelor de teren de natura păşunilor, aflate în domeniul public al comunei. Existenţa unui număr de 80 contribuabili care au decedat în 2018 şi figurează cu debite restante în suma totală de 57.851 lei, existând riscul prescrierii debitelor. UAT Stolniceni nu a procedat la înregistrarea şi urmărirea încasării taxei de salubrizare la toţi contribuabilii, astfel încât prin încasarea acesteaia să acopere integral cheltuielile cu acest serviciu. În 2017, preţul la colectarea gunoiului a fost de 43 lei/mc necompactat fără TVA, urmând ca în data de 03.01.2018 să urce la 63 lei/mc necompactat fără TVA, mai pe urmă la 25.06.2018 a urcat la 82 lei/mc fără TVA aici nemaifiind precizat dacă este compactat sau necompactat”, a mai spus Claudiu Letea, consilier local PNL Stolniceni-Prăjescu.