Vaccinarea nu este o simplă injecție, ci o investiție într-un viitor mai sănătos și o lume mai sigură, au transmis comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, directorul regional al OMS Europa, Hans Kluge și directorul regional pentru Europa și Asia Centrală UNICEF, Afshan Khan, cu prilejul Săptămânii Europene a Imunizării, care coincide anul acesta cu Săptămâna Mondială a Imunizării, ambele campanii desfășurându-se sub mesajul ”Vaccinurile ne apropie”.
”Acest ultim an dificil dominat de pandemia de COVID-19 ne-a arătat cât de vulnerabili suntem în fața unei boli mortale, atunci când nu avem vaccinurile potrivite sau tehnologia medicală pe care le folosim pentru a lupta. Cu mult timp înainte de COVID-19, un instrument vital, denumit simplu <<vaccinarea de rutină >>, a salvat deja milioane de vieți și a prevenit boli debilitante, cu precădere în rândul copiilor. Vaccinarea de rutină protejează nu numai persoana vaccinare, ci și persoanele din comunitate. Aceasta pavează calea către atingerea celui de-al treilea obiectiv al Agendei ONU 2030, asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți, la toate vârstele”, au transms oficialii UE, OMS și UNICEF, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene citat de CaleaEuropeană.ro.
Reprezentanții celor trei entități au anunțat că lucrează cu ”sectoarele public și privat pentru a depăși provocările legate de aprovizionare și de producție” a vaccinurilor COVID-19, astfel încât să asigure statelor numărul dozelor de ser necesare pentru a depăși pandemia de coronavirus.
”Virusul și impactul acestuia asupra economiilor și societăților interconectate nu cunosc limite. Nicio țară nu este în siguranță până când toate țările sunt în siguranță”, au subliniat Kyriakides, Kluge și Khan.
Aceștia au atras atenția că accelerarea vaccinării împotriva COVID-19 nu trebuie să fie în detrimentul ”vaccinării de rutină”. ”Trebuie să ținem la distanță rujeola și alte boli care pot fi prevenite prin menținerea unei rate ridicate de vaccinare de rutină, chiar și în timpul pandemiei. Anul acesta, mai mult ca oricând, facel apel la toată lumea să își facă partea prin alegerea cu atențe a surselor de informare în domeniul sănătații, prin efectuarea la timp a vaccinurilor de rutină și prin acceptarea vaccinării împotriva COVID-19 pentru dumneavăstră și pentru cei dragi. Vorbiți cu copii voștri și cu alții despre vaccinare, pentru a realiza și ei că nu este vorba doar despre o injecție, ci este o investiție într-un viitor mai sănătos și o lume mai sigură”, conchid cei trei reprezentanți UE, OMS și UNICEF.
Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează, în perioada 26 aprilie – 2 mai, Săptămâna Europeană a Imunizării (EIW), pentru a crește gradul de conștientizare a importanței imunizării în prevenirea bolilor și protejarea vieții.
În acest an, pe lângă promovarea imunizării de rutină, EIW se va concentra pe vaccinurile împotriva COVID-19 și pe vaccinare.
Campania EIW va contribui la consolidarea solidarității și a încrederii în vaccinare ca bun public care stă la baza societății, salvează vieți și protejează sănătatea. Ca și în anii precedenți, Săptămâna Europeană a Imunizării coincide cu Săptămâna Mondială a Imunizării. Ambele campanii se derulează sub mesajul ”Vaccinurile ne apropie”.