Ministrul mediului Costel Alexe, către omologii săi europeni: Noile măsuri către o economie circulară trebuie să reducă considerabil cantitățile de deșeuri din țările UE

0
820

România a demarat un dialog extins la nivel național pe marginea Pactului ecologic european, în baza căruia a fost remarcată deopotrivă încrederea în potențialul acestui pact, cât și îngrijorări cu privire la provocările implementării acestui cadru ambițios, a susținut joi ministrul mediului, Costel Alexe, în cadrul reuniunii miniștrilor pentru mediu din cele 27 de state membre ale UE. Totodată, ministrul român a solicitat ca viitoarelor măsuri care vor fi cuprinse în Planul de Acțiune pentru o economie circulară să reducă considerabil cantitățile și tipul de deșeuri generate.

În opinia lui Alexe, propunerea Comisiei Europene privind un fond pentru tranziție echitabilă reprezintă un pas important, însă oficialul român a arătat că România așteaptă și evaluarea executivului european cu privire la următorii pași pentru tranziție către neutralitate climatică. La reuniunea miniștrilor pentru mediu din UE au participat și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, precum și tânăra activistă de mediu, Greta Thunberg.

”Eforturile trebuie susținute prin acordarea sprijinului adecvat, inclusiv financiar, pentru asigurarea unei tranziții juste pentru toți cetățenii UE. Vor fi necesare schimbări majore în economiile și sistemele energetice naționale, iar unele state vor trebui să depună eforturi mai mari decât altele. Propunerea fondului de tranziție echitabilă reprezintă un pas important. Referitor la următorii pași pentru tranziția la neutralitatea climatică, așteptăm cu interes evaluarea pe care Comisia urmează să o prezinte. Sperăm că aceasta va fi una comprehensivă și va include și o evaluare a costurilor și beneficiilor la nivel de Stat Membru, precum și prezentarea unor soluții fezabile și eficiente din punct de vedere al costurilor economice și, în special, sociale”, a spus Alexe.

Ministrul mediului a subliniat că sunt necesare politici coerente și consecvente pentru a implementa cele mai inteligente soluții cu costuri reduse.

”Acestea ar trebui să permită o aplicare rapidă a tehnologiilor pentru transformările necesare în diferite sectoare economice, în special în sectoarele industrial, energetic, transporturi și agricultură. Industria trebuie încurajată să inoveze și să rămână în Europa”, a explicat el.

Costel Alexe a arătat că România așteaptă prezentarea strategiilor UE privind biodiversitatea și pădurile, care vor aduce o contribuție esențială la atingerea obiectivului 2050. De asemenea, acesta s-a referit și la noul Plan de Acțiune privind Economia Circulară, despre care a spus trebuie să abordeze de o manieră integrată aspectele legate de economie, mediu și societate.

Pentru accelerarea tranziției la o economie circulară este necesară implicarea părților interesate pe întreg lanțul valoric. Implementarea viitoarelor măsuri care vor fi cuprinse în Planul de Acțiune trebuie să reducă considerabil cantitățile și tipul de deșeuri generate. De aceea, este esențial ca aceste măsuri să vizeze producția sustenabilă și un consum rațional. Din acest punct de vedere, este nevoie de o politică coerentă, care să stimuleze îmbunătățirea calității, durabilității și performanței produselor în scopul reducerii utilizării resurselor naturale. O acțiune care trebuie abordată cu prioritate este regândirea modului în care se utilizează resursele. În acest sens, este importantă asigurarea finanțării pentru cercetare și investiții în tehnologii care să permită menținerea în ciclu a acestor resurse pe o durată mare. Pentru un consum rațional, una din acțiuni trebuie să vizeze educația consumatorilor pentru a induce noi obiceiuri de consum, precum și educația pentru mediu, la toate palierele educaționale. Trebuie să creștem generațiile tinere în alte valori și să le asigurăm sisteme educaționale pentru formarea în domenii noi, ”verzi”, a mai spus ministrul mediului.