Etapa regională a Concursului Național GEOmondIS s-a desfășurat în perioada 24-25 aprilie, la Iași

0
87

În zilele de 24-25 aprilie s-a desfășurat, la Iași, etapa regională a Concursului Național GEOmondIS, organizat , în parteneriat, de Liga studenților geografiInspectoratul Școlar Județean Iași și Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași. Manifestarea continuă permanentul șir al colaborărilor interesante și tot mai diverse dintre mediul academic și cel preuniversitar ieșean, din care, toți participanții, tinerii, elevi sau studenți, dascălii sau comunitatea locală au de câștigat, prin schimbul de idei, experiență și viziune.

Concursul este destinat elevilor de liceu și a ajuns, în acest an, la cea de-a XIV-a ediție, fiind singurul concurs de geografie de echipă, școlile participante fiind reprezentate de echipaje formate din câte patru elevi, câte unul pentru fiecare nivel de studiu. Geografia, generos domeniu al cunoașterii, este o știință în care colaborarea și spiritul de echipă sunt atuuri importante în demersul cercetării sau studiului diferitelor fenomene, deopotrivă naturale sau sociale.

Prima ediție, cea din 2007, a fost inițiată și organizată de Costel Alexe, în calitate de student geograf și Președinte al Ligii studenților, ulterior Ministru al Mediului în România și prof. Mihaela Lesenciuc, inspector școlar pentru geografie. După desfășurarea cu succes a primelor cinci ediții, manifestarea a fost preluată și de alte centre universitare precum București, Timișoara, Cluj, devenind astăzi o importantă competiție națională, în care, de multe ori, participanții de ieri sunt organizatorii de astăzi.

Au participat și s-au confruntat pe teme geografice diverse și incitante peste 40 de tineri liceeni din Vrancea, Galați și Iași, ediția din acest an, pe fondul restricțiilor actuale, fiind organizată temeinic de o echipă inimoasă și voluntară de studenți din cadrul Ligii studenților, în format on-line. La festivitatea de deschidere au participat din partea conducerii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași d-na Prorector prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, conducerea Facultății de Geografie și Geologie Iași, prin prof. univ. dr. Adrian Grozavu, Decanul Facultății, lect. univ. dr. Mihai Bulai, Prodecanul Facultății, cadre didactice universitare, membri ai comisiilor de evaluare, prof. dr. Mihaela Lesenciuc, inspector școlar pentru geografie, profesori din învățământul preuniversitar ieșean, Conuț Christo, Președintele ligii studenților și o echipă activă și entuziastă a studenților organizatori.

Liceenii au demonstrat cunoștințe și abilități practice geografice atât în cadrul probelor orale sau scrise, teoretice sau aplicate, au dovedit capacitatea de a folosi informațiile în contexte diferite, de a comunica și de a se integra unei echipe chiar și la distanță unii de alții, viața cotidiană punându-ne deseori și în astfel de situații.

A fost apreciat interesul tinerilor pentru probleme actuale ale omenirii, pentru dinamica lumii în care trăim și consecințele acesteia pentru viitor, implicarea în identificarea unor soluții pentru o viață sănătoasă într-un mediu echilibrat și durabil.

Liceenii, viitori studenți, vor folosi, cu siguranță, deprinderile dobândite fie în studiul geografiei fie în diverse alte domenii spre care se vor îndrepta, geografia fiind o știință fundamentală cu rol esențial în formarea deopotrivă a unei culturi generale de bază, pe care fiecare membru al societății trebuie să o dețină, dar și a unor abilități practice,  utilizabile în viața de zi cu zi, în variate ramuri și zone de activitate.  Geografia este o știință aplicată care formează și dezvoltă respectul față de valori esențiale vieții și lumii în care trăim.

Competiția s-a finalizat cu premierea participanților, aceștia primind diplome și premii din parte Universității (atlase, hărți, ghiozdane pentru aplicațiile practice și cărți de specialitate). Pentru etapa națională GEOmondIS 2021 s-au calificat, în urma confruntării regionale, trei echipe, cele ale Colegiului Național Iași, Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași și Colegiului Unirea Focșani.

Felicitări tuturor participanților, mulțumiri organizatorilor și tuturor celor care au fost alături de ediția GEOmondIS 2021!

Prof. Dr. Mihaela Lesenciuc

Inspector școlar pentru geografie