Reacţia Ambasadei SUA privind decizia Judecătoriei Chişinău, care nu a validat mandatul lui Năstase: O evoluţie îngrijorătoare

0
554

Invalidarea neaşteptată şi netransparentă de ieri a alegerilor pentru primarul de Chişinău, în urma cărora s-a determinat un învingător cert, este o evoluţie îngrijorătoare, care continuă și în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic. Este reacţia reprezentanţilor Ambasadei SUA în Moldova privind decizia Judecătoriei Chişinău, care nu a validat mandatul lui Andrei Năstase.

“Principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-şi alege propria conducere. Statele Unite examinează îndeaproape detaliile referitoare la această decizie şi lucrăm cu partenerii noştri din societatea civilă şi din comunitatea diplomatică pentru a asigura supremația valorilor democratice adevărate”, au menţionat reprezentanţii Ambasadei SUA în Moldova.

PUBLIKA.MD aminteşte că Judecătoria Chişinău, cu sediul Centru, nu a validat mandatul lui Andrei Năstase. Hotărârea a fost pronunţată după două ore şi jumătate de deliberări.
Liderul Partidului Demnitate şi Adevăr a calificat decizia drept arbitrară şi a spus că judecătoarea ar fi încălcat legea.

Liderul Partidului Demnitate şi Adevăr a calificat decizia drept arbitrară şi a spus că judecătoarea ar fi încălcat legea.

Andrei Năstase a mai adăugat că va contesta decizia la Curtea de Apel și roagă cetățenii să parcipe în mod pașnic la proteste.

În turul al doilea al alegerilor locale organizate la Chişinău, Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, a obţinut 52,08% din voturi, faţă de 47,43% din voturi cumulate de candidatul socialiştilor, Ion Ceban.