Alegeri prezidențiale Moldova. Răsturnare de situație: Maia Sandu trece în frunte, după numărarea voturilor din Diaspora

0
1174

Surpriză de proporții în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Candidata opoziției, Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. După ce inițial a fost dată pe locul al doilea la votul din țară, scorul s-a modificat simțitor după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora. 

La ora 9.30, diferența dintre Maia Sandu și Igor Dodon a ajuns la patru procente, după centralizare datelor primite de la 99,95 la sută din secțiile de votare. Mai sunt așteptate, practic, procesele verbale din două secții de vot din diaspora. Maia Sandu are acum 36,15 la sută din voturi, iar Igor Dodon 32,62 la sută, scrie Digi24.

Alegătorii din capitala Republicii Moldova au votat majoritar tot cu Maia Sandu. Candidata opoziției proeuropene a câștigat categoric la Chișinău în fața lui Igor Dodon, având 45,20 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon a luat 34,17 la sută din sufragii. Pe locul al treilea s-a clasat Renato Usatîi cu 9,55 la sută din voturile alegătorilor din Capitală.

În turul al doilea de scrutin, care va avea loc la 15 noiembrie, se vor înfrunta, așadar, Maia Sandu și Igor Dodon, însă această răsturnare de situație adusă de votul din diaspora dă șanse noi candidatei opoziției prooccidentale.

Ar putea exista o mobilizare mai mare la vot în turul al doilea de scrutin, în condițiile în care la alegerile din 1 noiembrie au participat aproape 43 la sută dintre alegătorii înscriși (față de 50 la sută la alegerile din 2016, când în turul al doilea s-au înfruntat tot Igor Dodon și Maia Sandu).

Scrutinul de duminică, desfășurat în plină pandemie și în condiții meteo nefavorabile, i-a descurajat pe mulți alegători să iasă din case. Turul al doilea i-ar putea mobiliza mai mult pe tineri, care au venit la vot în proporție mică, ar putea mobiliza și mai mult diaspora și, în plus, observatorii sunt de părere că o parte din electoratul lui Renato Usatîi nu va vota cu Igor Dodon.

Ceilalți candidați proeuropeni care au participat la turul 1 și care s-au clasat pe ultimele patru locuri (Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă) adună împreună în jur de 8 procente care, în mod normal, s-ar duce către Maia Sandu.