Raliul Iașului debutează pe 3 septembrie. Anul acesta se desfășoară în condiții speciale

0
155

Mai sunt doar două zile până la debutul Raliului Iașului, eveniment care se va desfășura în perioada 3-5 septembrie.

Caravana Campionatului Național de Raliuri Betano ajunge la singura etapă din zona Moldovei în actualul sezon. Este a patra etapă a întrecerii autohtone, una cu suficiente puncte de atracție, în ciuda perioadei pandemice pe care o traversăm. Chiar dacă lipsește Super-Speciala, pasionații pot urmări evoluția echipajelor favorite pe probe, respectând, desigur, măsurile impuse de organizatori și autorități, în special cele de distanțare socială.”, spun organizatorii. 

La ediția din 2020 a Raliului Iașului, motive bine întemeiate și arhicunoscute au schimbat planurile organizatorilor. Joi seara, începând cu ora 19.00, toate mașinile de concurs și cele ale oficialilor vor defila prin oraș, iar participanții vor fi prezentați intr-un mod atipic.

Traseul paradei a fost ales astfel încât echipajele să ajungă prin mai multe zone cunoscute ale orașului, multe dintre acestea încărcate de istorie, atât a orașului, cât și a raliului. Itinerariul este următorul: Palatul Culturii – Strada Elena Doamna – Târgu Cucului – Bulevardul Independenței – Fundație – Bulevardul Carol I – Rond Agronomie – Strada Arcu – Strada Gării – Râpa Galbenă – Pasaj Mihai Eminescu – Bulevardul Independenței – Strada I.C. Brătianu – Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii. Când bolizii vor trece prin fața Primăriei, numele componenților echipejelor vor fi prezentate, fără ca piloții și copiloții să mai coboare din mașinile de concurs. De asemenea, tot din motivele expuse anterior se anulează sedința foto și sesiunea de autografe. 

Timp de 3 zile, Palatul Culturii, edificiu unic în lume, va fi scos și mai mult în evidență prin găzduirea Parcului Service. Sub privirile curioșilor și pasionaților, zeci de mecanici iși vor dovedi priceperea astfel încât setup-ul mașinilor de concurs să fie perfect pentru macadamul de pe cele 3 probe distincte ale competiției. Organizatorii vor amenaja în imediata apropiere a Parcului Service un spațiu pentru alimentație publică unde oricine poate gusta din delicioasele bucate moldovenești și o cafea bună în prezența celor mai importanți piloți din campionatul național de raliuri.

Etapa a patra a Campionatului Național de Raliuri are parte de un foarte necesar warm-up pentru echipaje și mașinile de concurs. Acomodarea cu macadanul ieșean se face vineri, 4 septembrie, în prima parte a zilei, cu prilejul sesiunii oficiale de teste la Bârnova.


Începând cu ora 8.30 și până la ora 13.00, participanții vor avea la dispoziție mai multe treceri pe segmentul de drum forestier din comuna ieșeană astfel încât prima probă specială să găsească mașinile și echipajele cât mai pregătite pentru lupta cu secundele.

Raliul Iașului 2020 începe vineri, pe 4 septembrie, cu proba Dobrovăț. De altfel, în noua configurație, impusă de pandemie în acest an, în prima zi de concurs vor fi două treceri pe speciala celebră pentru săritorile care au atras de fiecare dată zeci de privitori. Doar că PS Dobrovăț are, din acest an, 9 km în plus, segment adăugat probei pe o porțiune înaintea startului din anii precedenți. 

A doua zi de concurs propune parcicipanților patru probe speciale. Cioca Boca, parcursă de două ori, măsoară 14.85km. Startul este la ora 10.13. Principala atracție este zona de final, unde mașinile ating viteze amețitoare, totul culminând cu săritoarea de la podul dinaintea sosirii. Proba este renumită pentru porțiuni extrem de tehnice în care îndemânarea piloților va fi pusă la mare încercare.  

Cea mai spectaculoasă probă a raliului oferă spații generoase pentru spectatori, în special în ultima parte a traseului. Relieful formează un amfiteatru natural, astfel încât cei prezenți pot urmări evoluția echipajelor pe mai mult de 1km. Și dacă precizăm faptul că și pe Cioca Boca există un punct de alimentație amenajat de organizatori e clar că sunt suficiente argumente să nu lipsiți de pe această probă, cu două treceri în ziua de sâmbătă.

Mai trebuie știut că circulația unor mijloace de transport va fi modificată, începând cu data de 02.09.2020, ora 10.00, până la data de 6.09.2020, ora 12.00, în timpul desfășurării Raliului Iașului 2020, astfel:- tramvaiele de pe traseul 9: Copou – Tehnopolis vor fi înlocuite cu autobuze;- tramvaiele de pe traseul 1: Copou – Tg. Cucu – Podu Roș – Baza 3 vor circula până în Tg. Cucu și retur;- tramvaiele de pe traseul 7 Canta – Gară – Tg.Cucu – Podu Roș – Baza 3 vor circula până în Tg. Cucu și retur.