Prețul apartamentelor continuă să crească la Iași, dar rămân sub media de la nivel național

0
719

La începutul lui 2022, preţul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional se situează, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.593 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 2,7% faţă de luna anterioară (când ajungea la 1.551 de euro pe metru pătrat util), scrie Zf.ro.

În perioada analizată, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, capitala Transilvaniei fiind urmată, la ceva distanţă, de Constanţa şi Bucureşti, în vreme ce Iaşul s-a situat pe ultimul loc în clasamentul creşterilor de preţ. Cu o singură excepţie, pretenţiile vânzătorilor au avut o tendinţă ascendentă atât pe piaţa nouă, cât şi pe cea veche, în toate cele şase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro.

În ciuda avansului de două cifre consemnat pe parcursul lui 2021, noul an începe cu perspectiva unor alte majorări ale preţurilor solicitate pentru apartamentele din România, cel puţin pe segmentul locuinţelor noi. La aceasta contribuie datele vehiculate în piaţă privind scumpirea materialelor de construcţii, pe fondul pandemiei, dar şi a terenurilor pretabile pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidenţiale. Se adaugă dificultăţile întâmpinate de dezvoltatori în procesul de obţinere a noilor autorizaţii de construire, în tandem cu faptul că cererea pentru locuinţe noi este majoritară în marile oraşe – ajungând, potrivit datelor Imobiliare.ro, la 65%”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

În Iaşi, aşteptările vânzătorilor de apartamente au ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la o medie de 1.203 euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,9% faţă de luna anterioară, când se situau la 1.192 de euro pe metru pătrat. Locuinţele din blocurile vechi ale Iaşului au consemnat o creştere de 1,4%, de la 1.181 la 1.198 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat în acest interval cu 0,7%, de la 1.198 la 1.206 euro pe metru pătrat.