Povestea lui Toi, câinele de la SAS Iași care astăzi împlinește 5 ani

0
228

Astăzi, 30 iunie, Toi, câinele poliţist de la Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iași (mascaţii), împlineşte 5 ani.

Acesta a venit în echipa luptătorilor SAS de la vârsta de 5 luni. La vârsta de 11 luni a mers la primul său stagiu de pregătire pentru a participa la intervenţii alături de coechipierul său, conductorul canin Vlad. În prezent, Toi merge o dată la doi ani la Centrul Chinologic de la Sibiu pentru pentru reatestare.

Pregătirea lui Toi presupune antrenamente tactice, împreună cu echipa de poliţitşi ai S.A.S., precum şi antrenamente de menţinere a masei musculare, sărituri peste obstacole, exerciții de dresaj canin ş.a., pe toate percepându-le ca o joacă.

Despre Vlad se impun a fi făcute câteva precizări: vorbeşte cu multă dragoste despre companionul său Toi, pe care îl consideră un membru al familiei şi de care nu se desparte aproape niciodată: dimineaţa își bea cafeaua cu Toi, urmează antrenamentele împreună, participă la intervenţii împreună, merge să-şi ia copiii de la şcoală tot însoţit de Toi.

Un moment în care Toi a fost pus la încercare, dar a avut o reacție rapidă, a fost cel în care, după ce au fost conduse la sediul Poliției mai multe persoane care tulburau ordinea publică, una dintre acestea a încercat să-l lovească cu piciorul, dar Toi i-a prins talpa încălțămintei blocând lovitura. De asemenea, deși Toi nu este specializat în căutare, Vlad îl antrenează și în acest sens, iar într-una din misiuni, câinele polițist a găsit un bărbat ascuns în pădure, imediat ce a primit comanda de căutare, polițiștii auzind mesajul: ”Gata, mă predau!”.

Vlad consideră că se impune ca Toi să fie mereu în preajma sa, să primească afecţiune şi atenţie, pentru că doar aşa se crează un ataşament indispensabil din partea câinelui şi o conexiune puternică, generatoare de încredere de ambele părţi, care garantează succesul intervenţiilor.

Toi şi-a început dimineaţa cu urări de ”La mulți ani!” din partea membrilor familiei lui Vlad și speră ca ziua să continue în același mod!