O nouă probă de impostură din partea lui Maricel Popa. A deschis Casa Muzeelor pentru o acțiune de PR, apoi a pus lacătul pe instituție

0
366

Maricel Popa arată încă o dată, dacă mai era de arătat, doza de cinism de care a dat dovadă în patru ani de mandat. Pentru o acțiune de PR, cel mai slab președinte al Consiliului Județean Iași, a anunțat deschiderea oficială a Muzeului Pogromului de la Iași și Muzeul Teatrului Evreiesc, găzduite de Casa Muzeelor, pe 29 iunie. Astăzi, clădirea este închisă publicului. O nouă probă de sfidare a istoriei și patrimoniului Iașului din partea lui Maricel Popa.

Un consilier județean dezvăluie că, zilele trecute a fost în vizită la acest obiectiv aflat în gestiunea Consiliului Județean, dar a avut parte de o mare surpriză.

“Pe 29 iunie am primit invitația de a participa la deschiderea oficială a Muzeului Pogromului de la Iași și Muzeului Teatrului Evreiesc, ce sunt găzduite în așa numita Casă a Muzeelor, clădire aparținand Consiliului Județean, care pentru a primi finanțare europeană de aproximativ 3 milioane euro, a transformat clădirea într-un malaxor de muzee. Nu am putut participa la acea deschidere oficială din motive obiective. Cum am rămas cu o restanță pe care aveam de gând să o recuperez, am trecut astăzi pe la imobilul din str. V. Alecsandri nr. 6. Am lăsat mașina în parcarea de la Starea Civilă, am mers la intrare, apăs pe clanță, închis. Ma uit pe o laterală, văd o terasă. Pe cealaltă laterală, un spațiu larg, o curte interioară, locul atrocităților comise în timpul Pogromului în care se mai aflau cateva coroane uscate rămase de la acea inaugurare. Din această curte văd o ușă larg deschisă pe care intru. Văd o placuță pe un perete pe care scrie Casa de Bilete cu o săgeată ca indicator, dar săgeata te îndreptă către un spațiu gol. În fațî un hol lung, lugubru și întunecos. Uși pe bandă rulantă pe ambele părți. Pe o ușă scrie Muzeul Teatrului Evreiesc, văd o cheie în ușa pe exterior, deci e posibil ca ușa să fie descuiată. O deschid, văd o cameră de 3 pe 3 metri cu pereții tapetați cu poze și planțe puse în rame”, a declarat Romeo Vatră, consilier județean.

CJ nici măcar nu a încredințat administrarea muzeului către MNLR

Preț de aproape două luni, muzeul este blocat în proceduri administrative, cu grija lui Maricel Popa.

“Bineinteles, nu era nimeni în cameră, nimic interesant la prima vedere. O ănchid dezamăgit, apoi îl văd pe agentul de la pază în capătul holului și merg mai departe să vorbesc cu el. Mă cunoaște. Îl întreb dacă e cineva care supervizează locul sau e singur. A zis că mai sunt doi băieți care montau niște cabluri. Apoi am vrut să știu dacă este deschis vreun muzeu. Nu era nimic deschis, am aflat că erau niște birouri sus, dar nu stătea nimeni în ele. Toțusi au trecut aproape două luni de la deschiderea oficială, iar locul e pustiu și închis. L-am sunat pe directorul MNLR știind că această Casă a Muzeelor trebuia să fie în administrarea Muzeului Național al Literaturii Române. Domnul director mi-a răspuns că nu le-a fost încă încredințată administrarea de către Consiliul Județean. Deci, toți ieșenii invitați la deschiderea oficială a celor doua muzee, au fost invitați de către conducerea CJ la un eveniment de fațadă, exclusiv pentru PR. Eu nu înțeleg acest gen de abordare, în care contează doar percepția, fără a lua în calcul riscul că impostura să fie descoperită. Maricel Popa a inaugurat deschiderea unor muzee, pe care le-a închis imediat după. E bine să știți și voi asta.“, a detaliat Romeo Vatră.