UMF Iaşi, gazda conferinţei „Vaccinare şi testare pentru învăţare!”

0
71

Vaccinarea este singura cale de a ne întoarce la o viaţă normală, este concluzia conferinţei „Vaccinare şi testare pentru învăţare!” care a avut loc marţi, 27 aprilie, de la ora 8.30, în Aula „George Emil Palade” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

 Evenimentul face parte dintr-o amplă campanie de informare şi conştientizare, iniţiată de Ministerul Educaţiei. Conferinţa, organizată la Iaşi de către Universitatea de de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, s-a desfăşurat în format hibrid, cu participare fizică, dar şi cu numeroase intervenţii online. „Este esenţială revenirea la şcoală cu prezenţă fizică pentru că pierderile au fost foarte mari în orice sistem de educaţie – nu doar cel românesc. Recuperarea se poate face doar cu întoarcere la şcoală cu prezenţă fizică, iar acest lucru este posibil în funcţie de mai mulţi parametri, între care vaccinarea, singura care poate să pună capăt acestei crize sanitare”, a declarat, în intervenţia online, ministrul Educaţiei.

În alocuţiunea sa, amfitrionul evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, a punctat implicarea totală a universităţii în gestionarea crizei sanitare, dând ca exemplu deschiderea, încă de anul trecut, a laboratorului de testare Real Time PCR în cadrul CEMEX, dar şi a centrului de vaccinare din cadrul UMF Iaşi în urmă cu două luni. Rectorul a făcut şi un anunţ în premieră – realizarea unui maraton al vaccinării pentru ieşeni, după modelul UMF Timişoara. „Şi UMF Iaşi va desfăşura acest tip de acţiune, în perioada 14-16 mai, maraton care se va adresa tuturor ieşenilor. Nu ne propunem să atingem un target, dar dorim să venim încă o dată în sprijinul comunităţii locale”.

Ziarul de Iași relatează că au mai vorbit Genoveva Farcaş, şefa ISj Iaşi, Zoltan Kallos, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi, Marius-Sorin Dangă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, Vasile Cepoi. Au prezentat la conferinţă detalii ştiinţifice şi specialiştii UMF, prof.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu, prorector al UMF, şi prof.dr. Cătălina Mihaela Luca, medic primar boli infecţioase.