Noi rețele de distribuție a gazelor naturale vor fi înființate în județul Iaşi

0
278

Consiliul Județean, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” și  primăriile  vor colabora pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din județ și construcția a două magistrale care să deservească 19 unități administrativ teritoriale.

Pentru realizarea acestui proiect, în prima fază, este necesar ca primăriile să înființeze asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI), pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, avizarea acestora și concesionarea sistemelor de distribuție.

Conform unei analize a Transgaz, în județul Iași este necesară construirea a două magistrale de transport. Prima are în vedere  ruta  Mogoșești- Comarna- Cozmești, iar cealaltă va deservi  traseul  Dumești-Andrieșeni, lungimea totală a acestora fiind de 80 de km.

În acest sens, la nivelul județului, se vor înființa două ADI: pentru zona de sud -est și pentru zona de nord- est.

Din asociația sud-est, vor face parte comunele Dobrovăț, Schitu Duca, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Răducăneni, Gorban, Moșna, Cozmești, Dolhești și Ciortești, în timp ce comunele Movileni, Țigănași, Gropnița, Probota, Trifești, Andrieșeni, Plugari și Bivolari vor forma asociația nord-est.  În cel mult 15 zile, primăriile trebuie să constituie  aceste asociații de dezvoltare.

Proiectul va fi finanțat de Guvernul României prin Programul Național de Dezvoltare Locală 3 și cu fonduri europene. Lucrarea va fi realizată de Transgaz, costul unui kilometru de conductă fiind între 800 de mii şi 1 milion de euro.