Inițiativa PNL Iași privind procesul de bugetare participativă a ajuns la final

0
936

Procesul de bugetare participativă, inițiat de consilieri municipali liberali la începutul acestui an a ajuns la final.  Acest proces de bugetare participativă constă în alocarea sumei de un milion de euro din bugetul anual al Primăriei Municipiului Iași, exclusiv pentru proiectele decise de către ieșeni.

1171 de ieșeni au votat în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2018, ideile de proiecte propuse de locuitorii municipiului Iași și declarate eligibile conform regulamentului propus. Această inițiativă inedită pentru Municipiul Iași reprezintă cel mai nou și modern proces prin care ieșenii pot contribui într-un mod activ la dezvoltarea comunității din care fac parte.

”Îi felicit pe toți cei implicați în acest proces pentru că au înțeles că politica se poate face într-un mod transparent și că decizia privind direcțiile de dezvoltare ale orașului nostru stă în mâinile tuturor. Am pornit de la o idee care astăzi, iată, are o finalitate și care exprimă viziunea înspre care Iașul trebuie să se îndrepte. Bugetarea participativă sau Inscrierea Municipiul Iași în programul Waze pentru a fluidiza traficul sunt două soluții simple pe care le-am propus, dar care aduc un beneficiu enorm Iașului, care poate să devină astfel un oraș Smart City. Mă bucur să văd că ieșenii își doresc astfel de procese noi și moderne care duc la dezvoltarea Iașului. De altfel cel mai votat proiect, depus de mai mulți profesori universitari vine să rezolve problema poluării cu care din păcate ne confruntăm. Diversitatea inițiatorilor, de la simpli cetățeni la cercetători și specialiști cu o vastă experiență în domeniul fizicii atmosferei, meteorologiei, monitorizării calității aerului și a influenței acestuia asupra sănătății umane, de la peisagiști la urbaniști au înțeles că decizia poate sta în mâna lor și că ideile lor de proiecte pot fi implementate. În calitate de inițiator al acestui proces mă bucur că am ajuns la final, voi monitoriza foarte atent implementarea acestor proiecte și voi pregati ediția de anul viitor, pentru că acest proces este unul repetitiv. Urmează ca aceste proiecte să fie validate în plenul Consiliului Local Iași, iar inițiatorii să colaboreze indeaprope cu noi și cu executivul Primăriei Municipiului Iași pentru a fi implementate în cel mai scurt timp”, a declarat Etienne Ignat, consilier local PNL.

”Iată că inițiativa PNL a ajuns la final, colegii mei reușind să implementeze cu succes procesul de bugetare participativă așa cum au propus și promis, demonstrând încă odată că ne ducem angajamentele până la capăt.  Din cele 25 de idei de proiecte declarate eligibile, 12 se vor implementa. Legea Bugetarii Participative pe care am inițiat-o în paralel în Parlament sper să ofere șansa tuturor primăriilor din țară să implementeze acest proces și să oferim românilor șansa de a decide cum sunt cheltuiți bani lor. Vom insista ca sumele alocate pentru procesul de bugetare participativă să crească de la an la an,  pentru ca în perspectiva urmatorilor 5 ani să avem alocări de până la 5% din bugetul local. Acești bani sunt alocați așa cum vor ieșenii, pentru proiecte care răspund nevoilor lor cu adevărat și care nu pot fi cenzurate de un primar sau altul care consideră că el știe cel mai bine de ce au nevoie locuitorii. Va fi un test de democrație aplicată pentru actuala conducere a Primăriei Iași, iar noi liberalii nu vom accepta niciun compromis în implementarea proiectelor, și le vom susține fix așa cum au fost decise de ieșeni”, a declarat Marius Bodea, președintele PNL Municipiul Iași.

Cele 12 proiecte câștigătoare, cu o valoare de 965.000 de euro sunt:

  1. În Iași, tu decizi pentru un aer mai curat!
  2. Iași, tu trăiești!
  3. Fii verde! De la gri la verde.
  4. Ciclism în Iași
  5. Asfaltare drum Iasi – Lunca Cetățuii
  6. Să reinventăm curtea școlii ! Propunere de proiect în vederea amenajării spațiului verde aferent unei unități de învățământ general.
  7. Restaurarea Piațetei la Cub
  8. Crearea unui club al socializării și prieteniei pentru tinerii cu dizabilități, din Iași
  9. Teren StreetBall, Pistă Alergare Și Zonă Verde În Cartierul Dacia – Bicaz
  10. Treceri pietonale subterane
  11. Îngroparea pubelelor de colectare a deșeurilor municipale și înverzirea acestor spații
  12. Parcari Inteligente

Descrierea proiectelor poate fi consultată pe site-ul www.iasi.tudecizi.info.