Recent, mai multe comune din Zona Metropolitană și-au manifestat interesul și au solicitat în scris Consiliului Județean Iași dezvoltarea unor noi rute de transport public și suplimentarea celor existente. Una din aceste comune este Aroneanu, care a susținut, în acest weekend, o înâlnire la care au fost invitați toți factorii implicați, însă cei care răspund direct de această problemă au absentat.
“La adunare au participat aproximativ 70 de cetățeni. Din partea instituțiilor invitate a participat reprezentantul Zonei Metropolitane Iași, domnul Ioniță Gheorghe, neprezentându-se nimeni din partea Consiliului Județean Iași, Primăriei municipiului Iași și Companiei de Transport Public Iași“, a spus Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu.
Cu privire la Consiliul Județean Iași, comuna Aroneanu i-a solicitat prin adresa nr. 10.042 din 30 noiembrie 2019 identificarea unor soluții cu privire la îmbunătățirea transportului public de persoane pe care-l organizează pe raza comunei Aroneanu. Prin adresa nr. 31.439 din 06 noiembrie 2019, Consiliul Județean Iași ne informează că transportul public județean de persoane organizat pe raza comunei Aroneanu are valabilitate până pe data de 30.06.2023 iar tarifele practicate de operator sunt cele specifice pieței libere, nefiind reglementate de Consiliul Județean Iași.
“Cu privire la transportul Județean de persoane care este astăzi pe raza comunei Aroneanu acesta este în organizarea, coordonarea și monitorizarea Consiliului Județean Iași, în competența Comunei Aroneanu căzând doar stabilirea traseelor, acestea fiind stabilite prin Hotărârea nr. 9 din 31 ianuarie 2019. Astfel, prin respectiva hotărâre am stabilit că traseul de pe satul Dorobanț să fie prelungit până la ultima gospodărie de pe drumul comunal imediat după ce acesta va face obiectul modernizării prin asfaltare, proiect ce este în derulare cu finanțare prin Compania Națională de Investiții, iar în satul Șorogari, să poată face obiecul transportului local de persoane după modernizarea drumului de legătură cu acesta, în acest caz suntem în situația ca licitația să fie finalizată, dar mai este de așteptat termenul legal de contestare după care se poate trece la încheierea contractului de execuție a lucrărilor“, a mai spus Benoni Moruzi.
“Din discuțiile purtate și din relațiile solicitate de cetățeni a reieșit că nemulțumirile constau în cuantumul prețului biletului, abonamentele care sunt valabile numai două călătorii pe zi, abonamentele care nu sunt diferențiate ca preț între copii și adulți, lipsa unor curse după ora 20 sâmbătă și duminică, aglomerarea de care au parte călătorii în unele intervale orare, tratamentul nepoliticos la care sunt supuși în discuțiile cu unii șoferi. Având în vedere că toate cele reclamate presupuneau timp și documentare, s-a stabilit în cadrul adunării ca operatorul să se întâlnească cu beneficiarii direcți ai transportului public de persoane și să ajungă la o înțelegere cu privire la cele reclamate într-o formă care ulterior va fi făcută publică și prin grija autorității publice locale. Operatorul urmează a purta discuții cu beneficiarii direcți ai serviciului, adică cu cei care utilizează efectiv transportul public din comuna Aroneanu”, a încheiat edilul.