Liviu Brătescu, despre sediul Operei Iași: “Nu de poze cu miniștri și declarații are nevoie Iașul, ci de proiecte, soluții și pași concreți.”

0
1648

Liviu Brătescu, fostul secretar de stat în Ministerul Culturii, a adus astăzi o serie de clarificări privind stadiul proiectului viitorului sediu al Opere Iași, după o serie de exerciții de imagine pe acest subiect din partea PSD.

“În momentul în care am ajuns în Ministerul Culturii tot ceea ce exista pentru acest proiect era o dorință, promisiuni și ideea ca este nevoie de un nou sediu pentru această instituție, însă nimic concret (nici proiect, nici sursă de finanțare). În perioada ianuarie-mai 2020 am purtat discuții tehnice cu specialiștii Ministerului Culturii privind posibilitatea finanțării obiectivului de investiții sediu nou pentru Opera Nationala Română Iași, soluția identificată fiind din credite externe. În lunile mai – iunie 2020 am inițiat discuții cu Ministerul Finanțelor Publice (și îi mulțumesc pe această cale domnului Sebastian Burduja secretar de stat la acel moment) pentru susținerea întregului proiect de finanțare destinat unui număr de 8 obiective culturale ce vor fi reabilitate și/sau modernizate în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul României în pateneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”, a explicat Liviu Brătescu.

Fostul secretar de stat a precizat că, prin eforturi susținute, s-a trecut de la ideea investițiilor în clădiri existene, la cea de construire a unui sediu nou pentru Opera Iași.

“Simt nevoia să mulțumesc aici persoanelor implicate în negocierile purtate de cele două ministere. Deși proiectul avut în vedere nu prevedea decât investiții la nivelul clădirilor existente, preponderent monumente istorice de anvergură, în urma negocierilor ONRIS a fost acceptată sub rezerva ca statul român să dețină terenul aferent. Deși necesitățiile și proiectele ce puteau fi incluse pe lista erau numeroase, am explicat tuturor celor implicați câtă nevoie este de acest proiect și cât e de necesar pentru un oraș de la care pretindem să fie capitală culturală a țării. Drept urmare, în august 2020, Ministerul Culturii a solicitat oficial MFP acceptarea proiectului cu cele 8 obiective la nivel național, între care și construirea unui sediu nou pentru ONRIS. În urma acceptului exprimat de MFP, la propunerea comună MC-MFP, guvernul liberal a aprobat, în cadrul ședinței din data de 18 noiembrie 2020 Memorandumul cu tema „Acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliul Europei, în valoare de până la 216 milioane de euro, în vederea susţinerii proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România”.Ulterior acestei date, partea română a deschis discuțiile cu finanțatorul extern, același care a mai facilitat investițiile la Palatul Culturii, Teatrul Național, pentru elaborarea dosarului de finanțare, demers finalizat cu aprobarea împrumutului de către BDCE în iunie 2021.”, a detaliat Liviu Brătescu.

În prezent, partea română poartă negocieri pentru agrearea condițiilor și termenilor Acordului-cadru de împrumut care, numai după ratificare în Parlament, va permite demararea efectivă a proiectului.

“În tot acest interval, au avut loc cu regularitate întruniri și discuții la nivelul Ministerului Culturii pentru susținerea proiectului la nivel politic și tehnic. Le mulțumesc și aici specialiștilor din cadrul UMP pentru tot efortul și tot sprijinul acordat încă de la începutul discuțiilor.Un pas semnificativ a fost făcut în relația cu municipalitatea ieșeana care ar urma să identifice împreuna cu reprezentanții ministerului cea mai bună locație pentru amplasamentul Operei. Discuțiile sunt în curs și vor dura până la identificarea celei mai bune soluții care o reprezintă un teren cu suprafața de aproximativ 10.000 mp, liber de sarcini și cu acces facil pentru public, care ar putea fi transferat din administrarea PMIS în cea a Ministerului Culturii. Sunt convins că municipalitatea va găsi în timp util o soluție care să răspundă cerințelor impuse, pentru ca această finanțare, de care are atâta nevoie Iașul, și care reprezintă totodată o șansă unică pe care o avem pentru a dezvolta infrastructură culturală nouă în următorii ani, să se concretizeze. Am făcut aceste precizări pentru că nu de poze cu miniștri și declarații are nevoie Iașul, ci de proiecte, soluții și pași concreți. Este nevoie mai ales de interes pentru a identifica și asigura finanțarea necesară proiectelor despre care doar discutăm de ani de zile.”, a încheiat Liviu Brătescu.