Cinci pacienţi salvaţi de organele copilului de doi ani din Botoşani, intrat în moarte cerebrală

0
2250

Părinţii copilului de doi ani din Botoşani, care a căzut de la etajul doi al unui bloc de locuinţe, au fost de acord cu donarea de organe după ce medicii au declarat că este în moarte cerebrală, astfel fiind ajutaţi cinci pacienţi aflaţi pe liste de aşteptare pentru transplant.

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, dr. Raluca Neagu, a declarat, luni, că în cursul nopţii mai multe echipe de medici au prelevat ficatul, inima, rinichii şi corneea.

Nu am avut primitori atât de mici în ţară. Au venit de la Eurotransplant şi au prelevat cordul. Ficatul a fost prelevat de echipa noastră şi a fost trimis în Germania. Rinichii vor fi transplantaţi la Spitalul Parhon în această după-amiază”, a declarat dr Raluca Neagu.

Intervenţia a fost posibilă după ce copilul a intrat în moarte cerebrală în timp ce era internat la Spitalul de Pediatrie “Sf Maria” din Iaşi.

În cursul zilei de ieri (n.r. duminică), în jurul orelor 22,00, a fost declarat în moarte cerebrală. Părinţii au făcut un gest extraordinar, au trecut peste propria durere şi au fost de acord să doneze organele copilului lor. Este un eveniment neplăcut, dar care datorită acestor părinţi a dat o şansă altor copii la o viaţă mai bună. Părinţii au fost la spital, au fost lăsaţi să îşi ia rămas bun de la copilul lor. Durerea lor este foarte mare, dar au avut puterea să înţeleagă că băieţelul lor nu mai avea nicio şansă. Din punct de vedere neurologic, activitatea cerebrală era absentă, era zero, Au făcut acest gest să dea speranţă la viaţă altor copii”, a explicat managerul Spitalului de Pediatrie, Alina Belu.

În urmă cu două săptămâni, copilul a căzut de la etajul trei al unui bloc de locuinţe din Botoşani. El a fost dus la Spitalul Judeţean Botoşani, unde medicii au constatat că se află în comă. El a fost transferat cu elicopterul SMURD, în cursul săptămânii trecute, la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, unde medicii au constatat că băieţelul se află în comă de gradul IV (n.r. comă profundă ).