Guvernul a aprobat normele tehnice pentru SUMAL 2.0 – regulile devin obligatorii pentru întreaga industrie a lemnului

0
1165

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat cetățenii, într-o postare pe pagina sa de facebook, că, în ședința Executivului din data de 25 iunie 2020, a fost emisă o Hotărâre de Guvern prin care normele tehnice de funcționare ale noului Sistem Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) au fost aprobate.

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor tehnice de funcționare ale noului #SUMAL a fost aprobată în ședina…

Gepostet von Costel Alexe am Donnerstag, 25. Juni 2020

Ministrul Alexe precizează că: “Acest demers reprezintă elementul cheie pentru operaționalizarea noului SUMAL, cel mai important instrument pe care îl vom avea la dispoziție în lupta noastră cu tăierile ilegale de pădure. Actul normativ stabilește regulile de funcționare ale SUMAL 2.0, devenite obligatorii pentru întreaga industrie a lemnului”.

Cu noul SUMAL va putea fi urmărit, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. “În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz” – precizează Costel Alexe.


De asemenea, SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

În noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume.

“Cu aceste funcții, dar și cu altele, pădurea românească va fi sub lupă în timp real, iar autoritățile de control vor putea interveni la fiecare alarmă forestieră. Iar acei agenți economici și acei silvicultori care vor o industrie debirocratizată și mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui număr însemnat de documente redundante” – încheie ministrul.