Flipped classroom: lecții digitale pentru nativii digitali la Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari Iasi

0
2000

Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări Iaşi coordonează și implementează un proiect european de parteneriat Erasmus+ în care profesorii și elevii din patru țări europene elaborează și experimentează modelului pedagogic de tip flipped classroom.Proiectul Flip your classes through multimedia enriched apprenticeship simulations and develop e-skills for VET teachers and students to enhance youth employability (E-CLASSES) are o valoare totală la nivel european de 197 050 Euro și se derulează pe parcursul anilor 2017-2019, în parteneriat cu Fundația EuroEd din Iași. În fiecare dintre țările participante la proiect (România, Italia, Spania, Bulgaria), școlile tehnice colaborează în parteneriat cu ONGuri pentru dezvoltarea acestei metode în cadrul învățământului profesional și tehnic.

Proiectul E-CLASSES promovează, așadar, o metodă nouă și inovativă de predare – flipped classroom (clasa răsturnată), în încercarea de a răspunde nevoilor elevilor ce aparțin generației digitale. Noutatea acestei metode didactice constă în simpla inversare a predării la clasă cu tema pentru acasă: elevii urmăresc materiale video ce conțin noțiunile care ar trebui predate în clasă iar timpul petrecut la oră poate fi intens folosit pentru a rezolva probleme, a interacționa și a clarifica noțiunile pe care elevii le parcurg acasă, fiecare în ritmul său.

“Este cel mai simplu mod de a eficientiza timpul petrecut de elevi și profesori în clasă, orele devenind mai atractive și mai orientate spre activități practice, experimente, jocuri didactice, proiecte, metode active bazate pe interacțiune. Videourile educaționale create de profesori răspund perfect apetenței nativilor digitali pentru imagini video și resurse online. Astfel, elevii învață când vor ei, în ritmul lor, urmărind tipul de material adaptat preferințelor lor”, a declarat prof. Dana Robotă, coordonatorul proiectului.

În acest context are loc și conferința de multiplicare pentru proiectul E-CLASSES ce va avea loc joi, 21 februarie 2019 la ora 14.00, la hotel Unirea.

„Am invitat profesori, formatori și responsabili în educație din toate formele de învățământ (liceu, școală gimnazială, chiar și grădinițe) pentru a prezenta principalele produse ale acestui proiect și pentru a încuraja cadrele didactice în folosirea acestei metode”, a spus prof. Mihaela Toma, director al Liceului Tehnologic de Mecatronică și Automatizări.

În cadrul conferinței vor fi prezentate resurse digitale pentru profesori: un ghid al metodologiei Flipped classroom (ce conține atât tutoriale video cât și suport de curs) și o platformă Moodle în care profesorii europeni implicați în proiect vor oferi modele de lecții online pentru discipline STEM (științe, tehnică, matematică).