Este oficial: Peste 15.000 de tineri europeni, inclusiv români, vor primi bilete gratuite de călătorie prin Europa de la UE. Cum puteţi obţine permisele?

0
364
Tineri se grabesc sa prinda trenul IC 583 spre Constanta, in Gara de Nord din Bucuresti, vineri, 27 aprilie 2012. Potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), peste 25.000 de turisti romani vor merge pe litoral in minivacanta de 1 Mai, numar apropiat de cel inregistrat anul trecut. Mai multe trenuri vor circula suplimentar, iar altele isi vor prelungi traseul pana la sau de la Mangalia, in perioada 27 aprilie – 2 mai, pentru adaptarea capacitatii de transport la traficul de calatori estimat cu prilejul zilei de 1 Mai, anunta CFR Calatori. SILVIU MATEI /MEDIAFAX FOTO

Vara aceasta, peste 15.000 de tineri europeni vor primi bilete gratuite de tren pentru a călători în cadrul Uniunii Europene, potrivit Deutsche Welle. Programul DiscoverEU încearcă să contravină sentimentului de populism şi să promoveze Europa prin garantarea unui acces mai facil la schimburile culturale. Joi, UE a lansat programul prin care acordă permise de călătorie Interrail tinerilor europeni. Iniţiativa a fost gândită pentru a contura asumarea identităţii europene în rândul tinerilor prin intermediul călătoriilor.

Aproximativ 30.000 de tineri din UE care ating anul acesta vârsta de 18 ani vor fi eligibili pentru permise de călătorie valabile 30 de zile cu ajutorul cărora pot călători în patru ţări europene fără niciun cost. Proiectul DiscoverEU acoperă doar costurile de călătorie, iar tinerii vor trebui să plătească pentru cazare, mâncare şi alte cheltuieli, pe cont propriu. Iniţiativa a fost aprobată în luna martie, când braţul executiv al structurii europene a aprobat un buget de 12 milioane de euro pentru acest proiect.

Ideea a fost propusă de liderul partidului EPP, Manfred Weber, care a introdus iniţiativa în Parlamentul European. Deoarece bugetul acoperă doar 15.000 de permise de călătorie, tinerii europeni trebuie să înregistreze o aplicaţie pe site-ul UE pentru a-şi câştiga permisul de călătorie. Cei interesaţi trebuie să aplice în luna iunie într-un interval de două săptămâni care va fi anunţat de structura europeană.