După strângerea semnăturilor, politicienii au dispărut. Un singur partid ieşean continuă să iasă printre oameni

0
995

Membrii PNL Iaşi sunt singurii care continuă să iasă în stradă, printre oameni, după încheierea etapei de strângere a semnăturilor pentru candidaturile la alegerile europarlamentare. De altfel, campaniile stradale conduse de PNL în municipiul Iaşi şi în judeţ au varii teme de informare, pornind de la nevoia şi importanţa construiri Autostrăzii A8, conferinţe stradale pe problemele imobiliare şi semninarii de interes agricol în mediul rural ieşean. Acestea vor culmina cu sosirea la Iaşi, la finele acestei luni, a lui Rareş Bogdan, care va avea întâlniri publice cu ieşenii.

“În anii cât PSD a blocat proiectele de infrastructură și și-a bătut joc de speranțele a 4 milioane de locuitori, au fost curmate în accidente rutiere viețile a peste 2000 de oameni și au fost peste 9200 de grav răniți în cele 9000 de accidente rutiere extreme de grave. În spatele promisiunilor electorale, în spatele discursurilor găunoase, în spatele demagogiei și minciunilor rămâne multă suferință și durere! Ieşenii trebuie să conştientizeze acest pericol şi să taxeze prin forţa votului această sfidare a guvernării PSD”, a declarat deputatul Costel Alexe, preşedinte PNL Iaşi.

Zi de zi vom ieși printre ieșeni pentru a-i convinge că 26 mai înseamnă șansa noastră și că trebuie să ieșim la vot în număr cât mai mare! E ziua în care, votând PNL, parte a celei mai puternice familii politice europene, putem scăpa orașul și întreaga Românie de PSD, cel mai antidemocratic și antieuropean partid românesc. Iașul nu a cunoscut în ultimii ani nici o investiție majoră în infrastructură, în vreme ce la Cluj se discută foarte aplicat despre o rețea de metrou. La Iași, administrația nu mai gândește nici măcar pentru prezent, ce să mai vorbim despre viitor!”, a declarat deputatul PNL, Marius Bodea.

PSD Iaşi, inexistent în stradă

Social-democraţii ieşeni au fost inexistenţi în abordarea directă cu cetăţenii municipiului Iaşi, atât în campania de semnături cât şi acum, în pragul alegerilor. Aceştia nu au avut nici corturi stradale, iar semnăturile au fost strânse, conform unor surse, din propriile baze de date. Singurele lucruri notabile sunt comunicatele de presă plătite, activitate de publicitate pe facebook şi câteva întâlniri indoor. Pe paginile oficiale, PSD continuă să promoveze investiţii aflate încă la stadiul de proiecte, care ar fi trebuit finalizate în acest mandat. Nici la transparenţă instituţională PSD Iaşi nu stă bine. Reamintim că proiectul de buget al Consiliului Judeţean Iaşi, condus de preşedintele interimar PSD, Maricel Popa, nu a fost pus în dezbatere publică.

PMP, vocali acolo unde au reprezentare

PMP Iaşi s-a remarcat în relaţia directă cu cetăţenii prin câteva acţiuni stradale importante, exemple fiind alegerile din două tururi, eliminarea pensiilor speciale, promovarea unirii cu Republica Moldova, etc. Un plus de imagine pentru PMP Iaşi a reprezentat proiectul de lege iniţiat de deputatul Petru Movilă şi asumat împreună cu liberalii ieşeni. Totodată, consilierii judeţeni şi locali PMP au avut, în mod regulat, interpelări şi propuneri în cadrul şedinţelor de plen.

USR – PLUS Iaşi, imagine bazată doar pe valul de la nivel naţional

Activă mai mult în Parlament decât pe străzile municipiului Iaşi sau în judeţ, Cosette Chichirău s-a remarcat mai mult prin live-uri şi ironii la adresa alianţei de guvernare. Compensează însă profesorul universitar Silviu Gurlui, care a avut o amplă campanie stradală pe tema poluării, reuşind, în unele cazuri să influenţeze nu doar opinia publică ci şi autorităţile locale. Un minus mare al alianţei USR-PLUS este lipsa aleşilor în plenurile Consiliul Judeţean şi Consiliului Local Iaşi, aceştia pierzându-l pe Andrei Postolache, singurul lor consilier la nivelul municipiului Iaşi. De menţionat că, în mediul online, membrii alianţei sunt deosebit de activi însă suferă categoric la capitolul interacţiune directă cu cetăţeanul, mai ales daca ne aducem aminte că USR s-a format, practic, din stradă.

ALDE şi UNPR încă par amorţite

Prezenţa greilor din ALDE Iaşi în relaţia cu cetăţenii a fost una ştearsă. Venirea lui Călin Popescu Tăriceanu la Iaşi a fost trecută repede cu vederea, iar ieşenii nu au rămas cu nimic de pe urma acestei vizite. De altfel, acesta a fost huiduit la sosire de un grup de protestatari. Ba mai mult, inclusiv afişele stradale cu chipul liderului de partid au făcut obiectul unor satire la nivel naţional. Liderul UNPR Iaşi, Mircea Manolache, se bucură de expunere media, fie că este una ostilă ori pozitivă. Cu toate astea, cu exepţia unor conferinţe de presă şi protestele taximetriştilor sub coordonarea lui Mircea Manolache, UNPR încă rămâne dator ieşenilor cu mai mult decât atât.

Cum se prezintă independenţii

Gregoriana Tudoran este susţinută de toate asociaţiile pro-autostradă, aceasta fiind şi principala temă de campanie. Vine cu o experienţă de 10 ani de muncă în Parlamentul European, pe domeniul fondurilor europene. S-a bucurat de expunere media, fiind promovată ca fiind revelaţia următoarelor alegeri la nivel regional. George Simion, un alt candidat independent cunoaşte susţinerea primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirica, acesta bazându-şi campania de strângere de semnături pe principiul unirii cu Republica Moldova.