DOCUMENT: PNL şi PMP propun Iaşului să preia modelul Alianţei Vestului

0
615

Pe plan local, liderii PMP i-au propus primarului Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, să adere, în mod simbolic, la Alianţa Vestului, formată din Cluj, Timişara, Arad şi Oradea.

I-am transmis primarului Mihai Chirica propunerea PMP ca Iaşul să adere la Alianţa Vestului. Simbolic, pentru ca să cuprindem toată România de la est la vest şi mai ales pentru lipsa de investiţii la Iaşi. Am văzut că Mihai Chirica a preluat ideea şi deja i-a scris în acest sens lui Emil Boc, primarul Clujului. Marius Bodea a lansat imediat ideea unei alianţe de-a lungul proiectului pe care l-am iniţiat, Autostrada Unirii. Cert este faptul că nu sunt o clipă de acord să facem proiecte mari de infrastructură din banii noştri, în condiţiile în care, zeci de ani am primit firmituri de investiţii în Moldova. Sunt idei importante care trebuie să genereze dezvoltare şi mai ales, să ţină România unită”, a declarat deputatul PMP, Petru Movilă.

O soluţie asemănătoare a fost prezentată şi de deputatul PNL, Marius Bodea. Propunerea acestuia este de înfiinţare a unei asociaţii după modelul Alianţa Vestului.

Încă din iunie anul trecut am propus înființarea unei asociații regionale de dezvoltare intercomunitară, în termeni generali gândită pe modelul celei pe care vor să o înființeze cei patru primari care au semnat „Alianța Vestului”, pentru ca Moldova să își ia soarta în mâini. Pentru a mişca lucrurile, trebuie o alianţă regională, transpartinică, care să afirme ferm interesul regional. Însă, într-o regiune în care PSD deține președinția majorității consiliilor județene și primăriilor municipale, un astfel de proiect li se pare acestora fantasmagoric, ceea ce iată, liberalilor din vest nu li s-a părut deloc”, a spus deputatul Marius Bodea.

Acesta a reamintit soluțiile pentru constituirea fondurilor necesare marilor proiecte regionale:

  • constituirea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară la nivel regional la care să adere toate Primăriile şi Consiliile Judeţene de pe traseul viitoarei autostrăzi Ungheni-Iași-Tg. Mureș și din Regiunea de Nord-Est.
  • adoptarea unei legi de modificare a codului fiscal, astfel încât surplusul de bani cu care Regiunea de Nord-Est contribuie la bugetul national din impozitul pe venit să rămână la dispoziția acestei asociații. La nivelul întregii regiuni, din impozitul pe venit care se adună centralizat regiunea Moldova contribuie cu 86 milioane euro mai mult decât primeste, conform datelor înregistrate la nivelul anului 2016;
  • atragerea de fonduri europene direct de la Comisia Europeană pentru proiectele regionale;
  • fiecare Primarie şi Consiliu Judeţean din regiune să contribuie cu 1% anual din buget pentru susţinearea proiectelor regionale. Numai Municipiul Iași ar contribui anual cu 2 milioane euro la acest fond;
  • Guvernul României să susțină la rândul său parte din finanțarea proiectelor regionale;
  • organizarea de campanii la nivel regional pentru colectarea în acest fond, destinat finanțării proiectelor regionale, și a celor 2% din impozitul pe profit pe care agenții economici din regiune sau din alte zone ale țării au libertatea să îi direcționeaze cum doresc;
  • inițierea unei campanii de crowfunding. Marius Bodea estimează că putem strange măcar 5 milioane euro anual doar din aceste campanii.

„Astfel, la un calcul primar s-ar strânge aproximativ 500 milioane euro anual fără fondurile europene!  Din acești bani putem cofinanța inclusiv Autostrada Moldova-Transilvania, spitalele regionale de urgență și multe alte proiecte mari de infrastructură trans-regională. În felul acesta transmitem un mesaj clar la nivel național că Moldova nu stă cu mâna întinsă la Guvern, ci vrea libertate în administrarea sumelor ce le poate colecta. Din păcate, Iașul nu reușeste să fie cel care coagulează toate energiile din regiune. Aici asistăm la un circ ieftin între președintele CJ și primarul Iașului care se rățoiesc pe subiecte mărunte, cum ar fi cel cu artificiile din fața Palatului, dar nu au capacitatea de a gândi proiecte mari pentru oraș”, a mai spus Marius Bodea.