Delapidare de fonduri la USR Rediu. Cosette Chichirău a mușamalizat totul

0
2931

Se țin lanț scandalurile din USR Iași. Conducerea filialei pare că a pierdut din mână partidul, după o serie de evenimente recente care au dus inclusiv la plecări ale mai multor membri importanți.

Cel mai recent scandal este legat de filiala locală USR Rediu, acolo unde cotizațiile membrilor au dispărut, peste noapte. Unul din liderii filialei Rediu,Sebastian Baciu, s-a ales cu plângere penală la Poliție pentru acuzații de delapidare de fonduri din pușculița partidului. Acesta ar fi luat fondurile pentru organizarea unui eveniment în comună dar care nu a mai avut loc. Însă nici banii nu i-a returnat.

“Prin prezenta, în contextul validării candidaturilor pentru alegerile locale din septembrie 2020, membrii filialei USR Rediu, supunem atenției un caz/abatere foarte gravă a fostului președinte al filialei USR Rediu –Sebastian Baciu, acum candidat la Consiliul Local din Comuna Rediu, pe locul 2 eligibil în alianța USR-PLUS. Candidatura a fost obținută la alegerile interne cu ajutorul unui autobuz de studenți din Piatra Neamț, Botoșani, Bacău, introduși în filiala USR Rediu, asta fără știrea celorlalți membri și prin falsificarea unor procese verbale de admitere. În toamna 2019, aflându-se în exercițiul mandatului de președinte al filialei Rediu, Sebastian Baciu, a colectat de la câțiva membri din conducere suma de 1.400 lei, cu titlu de cotizații în avans pentru următoarele 12 luni. Banii urmau să fie cheltuiți pentru organizarea unei acțiuni de Holloween în comună. Acest eveniment s-a materializat într-un fiasco, unde nu a participat niciun cetățean”, se arată în sesizarea membrilor USR, publicat de presa ieșeană.

În loc să-l excludă pe cel care a furat cotizațiile, Chichirău l-a promovat!

Deși au trecut luni de zile de la acest eveniment, Cosette Chichirău, șeful filialei USR Iași nu a luat nicio măsură, deși i-au fost expuse inclusiv modul fraudulos prin care sunt realizate listele la alegerile locale. Ba mai mult, cei care au făcut această sesizare au fost îndepărtați din filială, ceea ce demonstrază că filiala județeană preferă să ascundă gunoiul sub preș, în loc să îl înlăture.

Pe grupurile de Facebook, foștii membri USR au dezvăluit cu deputatul Cosette Chichirău a mușamalizat acest caz, ba mai mult, l-a promovat pe cel care a luat banii din cotizații.

“Eu nu am rămas pe dinafară în USR, mi-am dat demisia în iarnă, după toate mizeriile lui Chichirău și Baciu. Și nu furtul m-a împins să-mi dau demisia ci faptul că s-a încercat mușamalizatea și protejarea lui pentru cș era util în partid cu autobuzul de studenți pe care îl controla. Dosarul a fost închis pentru că plângerea a fost restrasă de către reclamant la presiunile conducerii USR care a promis că-l vor exclude pe baiatul ăsta dupa ce vor face un audit intern. Auditul nu s-a făcut nicodată, iar Baciu nu a fost exclus, dimpotrivă, promovat. Reclamantul, adică eu, și-a dat demisia din USR după câteva zile de la eveniment. Asta era prin iarnă. Acum Baciu e pe locul II la consiliul local Rediu, partener de negocieri și de mâna cu Ciprian Grosu (nr – actual candidat al alianței la primăria Rediu). Iar toată povestea asta este susținută de 20 de oameni, memebri USR Rediu”, arată Răzvan S., fost membru USR Rediu, cel care a reclamat furtul.

Baciu, mâna dreaptă a lui Ciprian Grosu, candidatul alianței la primăria Rediu

Ciprian Grosu, candidatul alianței la primăria Rediu, vine din aripa PLUS. Acesta a spus că nu știe nimic de scandal, însă este contrazis chiar de foștii lui colegi din alianță. Reclamantul furtului a avut un mesaj și pentru Ciprian Grosu, amintindu-i de cârdășia acestuia cu Baciu, cel care ar fi luat banii din cotizații.

Ai dus cu zăharelul 30 de oameni membri USR Rediu, zi de zi, săptămână după săptămână, până la ultima discuție față în față, când la ora 12 te întâlneai cu noi și ne promiteai că Baciu va zbura de la Rediu, și la ora 12.45 te vedeai cu Baciu să semnezi protocolul de alianță. Nu ți-a cerut nimeni din USR nimic, nici o funcție, nimic. Doar să-l scoți din lista CL că e hoț. Și nu numai că nu l-ai scos, dar ai făcut din el principalul și singurul partener de negociere. Un diletant cu 12 clase, care nici măcar nu locuiește în Rediu sau nu a locuit niciodată în Rediu, cu bac-ul luat la 20 de ani, la un liceu privat, pe cand filiala avea 30 de ingineri, medici, juriști, etc“, a mai arătat fostul membru USR Rediu.