Costel Alexe: “Unele instituţii au acţionat într-o manieră inexplicabilă la Iaşi. Am trimis corpul de control”

0
799

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, astăzi, că modul în care unele instituţii ale Statului au acţionat în favoarea construirii de blocuri în zona Oancea, chiar în perimetrul de protecţie al staţiei de măsurare a calităţii aerului, motiv pentru care, în această perioadă, are loc o anchetă a corpului de control al ministerului.

“Am promis săptămâna trecută că voi prezenta o serie de clarificări după vizita corpului de control la APM Iași pentru a înțelege mai bine cum a fost posibil ca astăzi în Oancea, chiar în zona de protecție a stației de măsurare, să fie aprobat un PUZ și construite blocuri de locuințe. Raportul este încă în procesare la colegii de la corp control, dar pot să vă spun la acest moment că instituțiile statului, cum ar fi primărie, APM, Garda de Mediu, nu au aplicat în totalitate, încă din faza de plan, în anul 2017, prevederile referitoare la stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe”, a subliniat Ministrul Mediului, Costel Alexe.

Ministrul a precizat că în cuprinsul deciziilor etapei de încadrare, emise în 2017, nu există nicio consemnare referitoare la existenta stației IS 3 care era pe amplasament din anul 2015.

Totodată, instituţiile menţionate nu au aplicat în totalitate prevederile privind calitatea aerului înconjurător, conform Legii 104/2011.

APM trebuia să transmită autorității administrației publice locale informațiile de privind amplasamentul stației și zona de protecție aferentă în vederea includerii în planul de urbanism. Totodată Agenția poate permite desfășurarea unor lucrări cu caracter temporar sau a anumitor activități în interiorul zonei de protecție, cu respectarea prevederilor legii. Garda de Mediu trebuia să verifice respectarea condițiilor stabilite prin lege în interiorul zonei de protecție. Primăria trebuia să includă amplasamentul punctului fix de măsurare și zona de protecție aferentă în planurile de urbanism și totodată să marcheze prin panouri de avertizare limita zonei de protecție a punctelor fixe de măsurare. în plus, zona de protecție este definită suprafața de teren din jurul punctului în efectuează măsurători fixe (…) astfel încât orice activitate desfășurată în interiorul ei, ulterior instalării echipamentelor să nu afecteze reprezentativitatea datelor de calitatea aerului. Pentru IS 3 Tătărași, distanța este de 190-200 metri.“, a mai spus Costel Alexe.

În urma corespondenței între Ministerul Mediului și APM Iași în perioada 2018-2019 privind emiterea acordului de mediu, Ministerul a transmis agenției că prin procedurile de reglementare derulate trebuia să impună condiții mai restrictive pentru viitoarele construcții /proiecte încă de la faza de PUZ pentru a se asigura că datele colectate de stația de măsurare să nu fie alterate. În cel mai scurt timp după finalizarea raportului corpului de control și al anchetei interne voi opera schimbările care se impun pentru eficientizarea instituțiilor din subordine!“, a conchis Ministrul Mediului.