Costel Alexe anunță vești bune pentru Iași: astăzi a fost semnat contractul de finanțare pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași

0
717

Astăzi a fost semnat contractul de finanțare pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași, în valoare de 250 de milioane de euro, care va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, este anunțul făcut de Președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe prin intermediul unei postări de pe pagina sa oficială de Facebook.

Reconfirmăm faptul că SRU Iași este cel mai avansat proiect dintre toate spitalele de urgență din România și va fi prima unitate medicală care se va construi.

În întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor și ai Băncii Europene de Investiții, am oferit tot sprijinul în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași pentru realizarea acestui proiect” – a mai precizat Costel alexe.

Potrivit ZiarulEvenomentul.ro, costul total al proiectului este estimat la 421 milioane euro, iar Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda o finanţare de 250 milioane euro pentru construcţia unui spital regional la Iaşi. De asemenea, acesta este primul împrumut de acest gen destinat investiţiilor în spitalele româneşti.

Așa cum am precizat anterior, construcţia, cu 850 de locuri, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe Sfântul Spiridon, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore Popa din Iaşi. 

Conform contractului de finanţare, împrumutul acordat de BEI reprezintã circa 59,4% din costul net aferent obiectivului, iar diferenţa de 170,9 mil. euro (40,6 %) la care se adaugã taxele şi impozitele aferente proiectului se va acoperi din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Proiectul va fi implementat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii. Perioada de implementare este de aproximativ 7 ani, iar data limitã de tragere a sumelor împrumutului este aprilie 2028. Împrumutul de la BEI a fost acordat pe o perioadă de 27 de ani.

Noul spital va avea şapte etaje şi va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.

În următoarele luni, se aşteaptă aprobarea şi a altor investiţii BEI în spitalele româneşti.

Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operaţional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depăşind lacunele critice din sector şi aducând o contribuţie pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei. Investiţiile în sistemul de sănătate sunt investiţii în oameni, iar noua finanţare din partea BEI, în valoare de 250 milioane EUR, semnată astăzi transformă în realitate planurile de construire a unui nou spital regional în Iaşi, care va conduce la îmbunătăţirea asistenţei medicale în nord-estul României şi va dezvolta educaţia medicală în Iaşi”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanţelor din România şi Guvernator al Băncii Europene de Investiţii.

BEI evaluează în prezent o posibilă finanţare a altor două spitale regionale din România, în Cluj şi Craiova.

Banca Europeană de Investiţii are plăcerea de a semna cea mai mare finanţare a sa de până acum pentru investiţii în spitalele din România. Împrumutul BEI pe termen lung, în valoare de 250 milioane EUR, la care se adaugă sprijinul consultativ şi tehnic semnificativ, va susţine construcţia noului Spital Regional Iaşi şi va asigura servicii de sănătate îmbunătăţite, moderne şi eficiente pentru milioane de oameni din nord-estul României. Noul obiectiv va facilita accesul pacienţilor la tratamente de specialitate şi va aduce beneficii şi educaţiei medicale pentru generaţiile viitoare de doctori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, Vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil de operaţiunile de creditare în România.

Toate cele trei proiecte au beneficiat de un amplu proces de asistenţă consultativă şi tehnică oferit de experţi din cadrul BEI şi de consultanţi externi în contextul programelor cu finanţare UE, inclusiv Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii, JASPERS şi PASSA. Sprijinul consultativ a inclus elaborarea de studii de fezabilitate, sfaturi privind implementarea proiectelor şi utilizarea optimă a fondurilor UE.

Anul trecut, Grupul BEI a acordat finanţări noi în valoare de peste 809 milioane EUR pentru a sprijini investiţiile în învăţământul superior, distribuţia apei, eficienţa energetică şi investiţii din sectorul privat din toată România