Consiliul Județean Iași susține extinderea programului #DiscoverEU pentru tinerii din regiunea Odessa și Republica Moldova

0
633

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a transmis luni către Guvernul României scrisoarea de susținere a inițiativei #DiscoverEUIasiChisinauOdesa, co-semnată de Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași.


Consiliul Județean a susținut încă de la început inițiativa grupului de lucru format din IDEP Moldova, Căile Ferate din Moldova și Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT) pentru lansarea și promovarea rutei feroviare regulate Iași-Chișinău-Odessa. Concret, inițiativa presupune extinderea programului #DiscoverEU pentru ruta feroviară Iași-Chișinău-Odessa, astfel încât 10 mii tineri (din regiunea Odessa, județul Iași și Republica Moldova) să poată primi permise de călătorie subvenționate de UE pe acest tronson feroviar.

Scopul este să obținem extensia programului #DiscoverEU prin acordarea de permise de călătorie pentru tinerii de 18 ani care doresc să călătorească cu trenul între Iași – Chișinău – Odessa. Astfel, vom promova călătoria cu trenul ca mijloc de transport alternativ și prietenos cu mediul și vom susține domeniul turismului și coeziunea la nivel transfrontalier.

Tinerii sunt curioși și energici, iar călătoria a devenit astăzi modul lor preferat de a cunoaște lumea. Îmi doresc să îi susținem, să le stimulăm entuziasmul și să-i sprijinim să descopere istoria, patrimoniul și cultura națională, dar și pe a țărilor vecine.

Sunt sigur că atât tinerii români, cât și cei moldoveni și ucraineni vor fi încântați să devină Ambasadori #DiscoverEU, să promoveze turismul și valorile țărilor noastre, creând o frumoasă comunitate. Iașul și celelalte județe din regiunea Moldovei vor putea să consolideze și mai mult relațiile cu vecinii noștri odată cu implementarea acestei inițiative.” – a declarat Costel Alexe.