Cartierul Tătărași – al treilea dintre cele șapte spații tinere

0
643

În primele două săptămâni din luna august a avut loc cea de-a treia acțiune de revitalizare urbană a cartierelor ieșene. Este vorba despre pictarea unui perete a corpului A, a Școlii Gimnaziale nr. 22 „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Iași din Cartierul Tătărași. 

Proiectul are drept scop exploatarea potențialului cartierelor ieșene și a tinerilor rezidenți în acestea, prin revitalizare urbană a cartierelor. Totodată, prin intermediul lui se dorește facilitarea accesului la activități de petrecere a timpului liber pentru tineri, creșterea gradului de implicare a tinerilor ieșeni în viața comunității și facilitarea accesului tinerilor la istoria cartierelor în care locuiesc. 

Peretele școlii a dobândit o personalitate puternică datorită echipei Kaps Crew, formată din doi grafferi și muraliști români, KAput și Pulsar Sinaps. Kaps Crew și-a făcut simțită prezența atât la nivel național, prin participarea la evenimente din zona de street art și graffiti, cât și la nivel local, în Iași. 

Până în octombrie 2020, în cadrul proiectului Iași – oraș policentric mai urmează încă patru acțiuni de revitalizare urbană a cartierelor, mai exact în cartierele Păcurari, Nicolina, CUG și Frumoasa. 

„Dacă ar fi să mă gândesc la două cuvinte care ar putea descrie experiența cu privire la cel de-al treilea amplasament din cadrul proiectului „Iași – oras policentric” ar fi oameni faini. A fost despre o echipă bine închegată, despre artiști talentați care au inspirat tineri la rândul lor, chiar și copii. Spun asta pentru că o parte dintre copiii înscriși la after school-ul din cadrul Centrului 1-2-3 Education, asociația care implementează proiectul, au făcut o vizită la amplasament. Curiozitatea specifică vârstei nu a întârziat să apară, fapt pentru care artiștii le-au explicat cum stau lucrurile și bineînțeles, cum și ei, la rândul lor, și-ar putea urma visurile. Că tot vorbeam despre curiozitate, nici vecinii nu au fost mai prejos. Pe parcursul celor patru zile, locatarii au urmărit cu atenție evoluția muralului, lucru care părea să aducă un plus de culoare, nu doar la propriu. Totodată, știm că toate nu s-ar fi putut întâmpla fără deschidere din partea conducerii Școlii Generale „B. P. Hașdeu” sau a partenerilor noștri, ColorEx Paints și Molotow, oameni care, asemenea nouă, își doresc să inspire tineri pentru a contribui la dezvoltarea mediului în care trăiesc și, implicit, a Iașului. Pe această cale, le mulțumim tuturor celor care contribuie și cred în acest proiect.” a spus Cristina Vizinteanu, Manager Proiect.

Evenimentul face parte din proiectul „Iași – oraș policentric”, care este organizat de Asociația 1-2-3 Education, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS) și cu Asociația MIRA, din fonduri publice nerambursabile în baza legii 350/2005, desfășurându-se sub egida Programului „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”.