Alegeri Republica Moldova: Partidul Maiei Sandu a câștigat detașat în fața prorușilor conduși de Dodon și Voronin și poate forma singur guvernul

0
566

Pentru prima oară, un partid de dreapta reușește să obțină majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) fondat de Maia Sandu, a câștigat alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, cu peste 50% din voturi, după numărarea a 99% din buletine, fiind urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor care se apropie de 30%, scrie Libertatea.ro .

Scorul este unul suficient pentru că, după redistribuire, PAS să obțină singur majoritatea și să formeze guvernul pentru a pune în aplicare reformele pe care le-a promis. Puțin peste 48% dintre alegători au votat duminică, cifră în ușoară scădere față de scrutinul legislativ din 2019, însă diaspora a votat în număr mare, peste 200.000 de oameni ieșind la urne.

Partidul fondat de Maia Sandu, victorie istorică

După procesarea a 99% dintre procesele verbale, partidul fondat de Maia Sandu, PAS, a ajuns la 52,49%.

În Diaspora, după procesarea a 92% din voturi, PAS avea 85,93%. Asta înseamnă că PAS a obținut majoritatea și poate forma singur Guvernul de la Chișinău, fără să depindă de nicio coaliție.

Pe lângă PAS, singurele partide care mai intră în Parlament sunt BECS (Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – Voronin și Dodon) cu 27,38% și partidul ȘOR – 5,78% (al fostului primar al Orheiului, Ilan Şor, care reprezintă interesele populaţiei rusofone). AUR, PPDA și partidul lui Renato Usatîi rămân în afara Parlamentului după ce nu au atins pragul electoral, mai scrie Libertatea.ro.