Republica Moldova dă testul democrației pe 20 octombrie: “Locuitorii au înțeles că politica dusă de oligarhii pro ruși este în defavoarea lor”

0
1140

Alegerile locale generale din 20 octombrie 2019, al VII-lea exercițiu electoral de acest tip de la proclamarea independenței Republicii Moldova, vor avea loc într-o singură zi pe întreg teritoriul țării.

Scrutinul se desfășoară în baza votului universal, egal, direct, secret și liber exprimat conform prevederilor constituționale. La alegeri pot participa toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen.

Contextul preelectoral al alegerilor locale generale 20 octombrie 2019 a fost marcat de conjunctura specifică ce reiese din Înțelegerea politică temporară încheiată între Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Blocul politic “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM) cu scopul dezoligarhizării statului. Conform Declarației din 8 iunie 2019, care a și fost primul document oficial adoptat de coaliția parlamentară temporară, Republica Moldova este un stat captiv ce are nevoie de intervenții urgente pentru readucerea în aria funcționării în limitele constituționale.

Acest eveniment este atent urmărit și de clasa politică din România.

“Frații noștri din Republica Moldova dau testul democrației cu puțin înaintea noastră. Duminica aceasta, pe 20 octombrie au alegeri locale și parțiale și dincolo de reușita forțelor pro europene, m-aș bucura enorm să îl văd din nou pe Andrei Năstare primar al Chișinăului! Chișinăul are un primar ales liber și democratic, pe Andrei Năstase, căruia i-a fost umbrită victoria și în ciuda piedicilor puse, acesta este poate cel mai important semn al faptului că locuitorii au înțeles că politica dusă de oligarhii pro ruși este în defavoarea lor! Nu s-a lăsat intimidat și deznădăjduit, chiar dacă au existat numeroase presiuni și atacuri la adresa sa și a arătat că nu funcția îl determină să lupte, ci dreptate, adevărul și principiile sale solide!”, a declarat Costel Alexe, președintele PNL Iași.