Afterhills, la înălţime în toate cele patru zile. Poate fi pus pe harta marilor festivaluri

0
1466

Iaşul şi organizatorii privaţi ai acestui important eveniment au demonstrat în ultimele zile că au pus efectiv oraşul şi festivalul Afterhills pe harta marilor festivaluri. Faţă de anul trecut, ediţia din acest an a fost un succes chiar din prima zi, organizatorii comunicând o participare de circa 30.000 de persoane, numărul crescând de la o zi la alta. De altfel, ieşenii au putut simţi în tot oraşul un aflux de tineri din afara judeţului. „Hotelurile au fost pline, companiile aeriene au suplimentat zborurile, traficul a fost infernal, iar acesta nu este decât un semn că în Iaşi au venit foarte mulţi turişti. Semnalele din partea partenerilor Afterhills ne dau încredere că putem să fim chiar cel mai important festival din ţară şi printre cele mai importante festivaluri din Europa“, spune Ovidiu Biber, organizatorul evenimentului. Din păcate, transportul la acest eveniment ce poate deveni o marcă a Iaşului a fost organizat foarte prost de către Primărie.

Câteva zeci de mii de persoane au petrecut zilele acestea la Afterhills, demonstrând astfel că este cel mai mare festival din zona Moldovei şi unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din ţară. Porţile festivalului s-au deschis pe 31 mai, la ora 16, şi, conform organizatorilor, încă din prima zi au ajuns aproximativ 30.000 de persoane la evenimentele Afterhills. În ciuda amplorii pe care l-a avut festivalul, şi chiar dacă organizatorii au făcut tot posibilul ca lucrurile să fie cât mai plăcute pentru festivalieri, Primăria Iaşi, partener al evenimentului şi cel care trebuia să pună la dispoziţie suficiente mijloace de transport în comun, nu s-a descurcat. Oamenii s-au călcat în picioare pentru a urca în autobuzele puse la dispoziţie pentru Afterhills şi, chiar dacă trebuiau să fie curse la fiecare 15 minute, timpul de aşteptare în staţii a fost adesea şi de peste 45 de minute.

Prima zi de Afterhills a venit cu probleme pentru cei care au dorit să ajungă la festival, mijloa­cele de transport puse la dis­poziţie de către Primăria Iaşi fiind puţine şi vechi. Pe lângă faptul că timpul de aşteptare în staţii de­păşea 40 de minute, acestea s-au umplut până la refuz şi, pentru că mijloacele de transport nu aveau aer condiţionat, iar afară soarele ardea necruţător, câteva persoane chiar au leşinat în drum spre festival. Mai mult, angajaţii SCTP care stăteau în staţia din Piaţa Unirii sfătuiau oamenii să meargă cu autobuzele 20 sau 43 c, care mergeau spre Complexul comercial ERA. Chiar şi în aceste mijloace de transport, timpul de deplasare până în zona festivalului depăşea 30 de minute. Traficul din zona Păcurari a fost infernal, mai ales în prima şi a doua zi de Afterhills. Pe lângă cei care doreau să ajungă la festival, mulţi dintre ieşeni au plecat din oraş pentru a petrece sfârşitul de săptămână prelungit.

Afterhills, festival de muzică şi artă

În ciuda dificultăţilor întâm­pinate de cei care au venit la festival până la trecerea de porţile Afterhills, odată ajunşi aici au avut şansa să participe la un eveniment de amploare, care a oferit, pe lângă muzică, şi spectacole de stand-up comedy susţinute de cei mai cunoscuţi artişti români ai momentului, precum Micutzu, Bordea, Teo, Vio sau Costel, spectacole de teatru, instalaţii de artă contemporană, dar şi un adevărat festival de street food. Până şi cei mai pretenţioşi festivalieri au putut găsi muzică pe gustul lor la cele nouă scene mici sau la scena principală.

În prima zi, distracţia a în­ceput la main stage cu Ale­xan­drina, Zdob şi Zdub, Kadebo­stany, Sunnery James & Ryan Mar­ciano, Vini Vici, David Gra­vell şi Blastoy, iar la celelalte scene atmosfera a fost întreţinută de o serie de DJ sau trupe care abordează genuri muzicale di­ferite.

Trupele

În celelalte zile, cei care au ajuns la festival au avut şansa să-i asculte pe Robin & The Backs­tabbers, pe Tricky, pe Sander van Doorn, Paul Van Dyk, Len Faki, Steve Lawler, Eats Everything, Ellen Allien sau Subcarpaţi, aceş­tia urcând pe scena principală. Însă nu doar aceşti artişti au atras fani din întreaga ţară. Cred că sunt extraterestru, CTC, Deliric sau Argatu’ au făcut concurenţă artiştilor internaţionali şi au adus în faţa scenei numită „The Shed“ mii de oameni.

 Cel puţin 30.000 de oameni în fiecare zi

Organizatorii Afterhills se declară mulţumiţi pentru cea de-a II-a ediţie, şi deja se gândesc la următoarea, pregătirile urmând să înceapă imediat.

„În prima zi au fost aproximativ 30 de mii de oameni, în cea de-a doua au fost în jur de 40 de mii, iar în cea de-a treia zi, peste 50 de mii. În zona de camping sunt aproximativ 500 de corturi. Consider că ediţia din acest an a fost un succes. Hotelurile au fost pline, companiile aeriene au suplimentat numărul de zboruri spre Iaşi, iar locurile au fost ocupate. Chiar dacă traficul a fost infernal în aceste zile, acesta nu este decât un semn că în Iaşi au venit foarte mulţi turişti din afara oraşului. Toate locurile de parcare de la festival au fost ocupate, au venit foarte mulţi turişti străini, din afara ţării, iar semnalele din partea partene­rilor Afterhills ne dau încredere că putem să fim chiar cel mai important festival din ţară şi printre cele mai importante festivaluri din Europa“, a punctat Ovidiu Biber, organizatorul Fes­tivalului Afterhills.

De asemenea, Ovidiu Biber a menţionat că deja încep pregătirile pentru cea de-a III-a ediţie After­hills, şi că acesta este cel mai bun moment pentru a prezenta avantajele pe care le aduce festivalul, atât oraşului, dar şi partenerilor comerciali.