Proiectul „Traseul Memoriei” al Municipiului Iași, finanțat prin programul național Centenar

0
1012

Pe 30 mai, Primăria Municipiului Iași a primit suma de 436.000 lei de la Guvernul României – Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru implementarea proiectului Traseul Memoriei. Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat în ședința din data de 23 aprilie proiectul „Traseul Memoriei” depus de Primăria Municipiului Iași pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri și comemorarea Primului Război Mondial.

Proiectul „Traseul Memoriei” își propune realizarea unui traseu turistico-istoric care să pună în vaoare clădirile monument istoric din Iași în care au funcționat instituțiile Statului Român și principalele misiuni diplomatice internaționale în perioada 1916-1918. De asemenea, proiectul își propune promovarea în rândul tinerei generații a monumentelor închinate eroilor români și străini din perioada Primului Război Mondial.

Proiectul Traseul Memoriei include următoarele:

Realizarea și instalarea în Municipiul Iași a 10 hărți turistice prin care sunt evidențiate principalele clădiri monument istoric unde funcționat instituțiile Statului Român și misiunile diplomatice internaționale în perioada Primului Război Mondial.

Realizarea și instalarea de plăci comemorative pe clădirile monument istoric din Iași unde au funcționat instituțiile Statului Român.

Realizarea și instalarea de plăci comemorative bilingve sau panouri informative în zona clădirilor istorice din perioada Primului Război Mondial unde au funcționat misiunile diplomatice europene, precum și misiunile de Cruce Roșie Internațională.

Realizarea filmului documentar „Misiuni diplomatice în capitala de război a României”. Filmul va prezenta misiunile diplomatice care au funcționat la Iași în perioada Primului Război Mondial, precum și personalitățile marcante ale diplomației europene care au sprijinit realizarea idealului național al românilor. Filmul va fi realizat în limbile română, franceză și engleză.

Realizarea site-ului „Iași, capitala de război a României”, care va prezenta în format digital fotografii și documente de arhivă din perioada Primului Război Mondial. Site-ul va avea o secțiune specială dedicată eroilor din Primul Război Mondial înmormântați la Iași: soldați, medici, civili români, francezi, germani, evrei. Se vor prezenta numele eroilor înmormântați la Iași, fotografii, documente aflate în arhiva Cimitirului Eternitatea din Iași.

Realizarea aplicației „Traseul Memoriei” pentru smartphone în vederea promovării în rândul turiștilor români și străini a obiectivelor monument istoric din perioada Primului Război Mondial.

Expoziția itinerantă „Galeria Unirii”: trei autobuze vor fi colate în culorile drapelului României, iar în interiorul lor se va amenaja o expoziție inovativă și interactivă dedicată Primului Război Mondial și Marii Uniri de la 1918. Expoziția va cuprinde panouri cu fotografii, documente de arhivă, filme difuzate pe un ecran digital instalat în fiecare autobuz etc. Cele trei autobuze vor circula pe traseul Iași – Chișinău – Cernăuți, fiind astfel o adevărată expoziție itinerantă.

Albumul Misiuni diplomatice în România va fi editat în limbile română, franceză și engleză și va cuprinde fotografii și documente de arhivă despre misiunile diplomatice, militare și de Cruce Roșie aflate în Iași în perioada 1917-1918.

Realizarea de tururi ghidate în Municipiul Iași pentru turiștii români și străini. Se va prezenta istoria României în perioada Primului Război Mondial. Tururile ghidate vor fi promovate în rândul studenților străini și din Republica Moldova care frecventează cursurile universităților din Iași.

Data de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2018.