Actorul Radu Beligan, regizorul Cristian Mungiu şi olimpicul Alin Moldoveanu, pe lista cetăţenilor de onoare a Iaşului, lângă siniştrii Iliescu şi Năstase

0
278

Pe lista cetăţenilor de onoare a Iaşului se află actori, regizori, profesori, oameni de ştiinţă sau sportivi care au adus cinste Iaşului şi României de-a lungul anilor. Printre aceştia se numără actorul Radu Beligan, regizorul Cristian Mungiu, campionul olimpic la tir Alin Moldovanu sau fostul preşedinte al Federaţiei Franceze, Jaques Chirac. În total, Iaşul are peste 60 de cetăţeni de onoare.

Pe aceeaşi listă onorifică se găsesc însă şi nume controversate. Printre aceştia se numără Adrian Năstase, fostul premier al României, dublu condamnat la închisoare pentru şantaj şi luare de mită. O altă “personalitate” aflată pe lista cetăţenilor de onoare este Ion Iliescu, pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii în Dosarul “Revolţiei”. Cele două distincţii au fost acordate în perioada 2000-2001.

În mai multe rânduri, liberalii din Consiliul Local Iaşi au solicitat retragerea titlului de cetăţean de onoare pentru Iliescu şi Năstase. “Această distincţie, care ar trebui să reflecte probitatea morală şi integritea unor personalităţi care s-au remarcat prin implicare în sprijinirea Iaşului, este incompatibilă cu situaţia juridică actuală a fostului preşedinte. Aceeaşi situaţie se aplică şi pentru Adrian Năstase care, în 2001, pe nişte criterii neclare, a fost onoroat cu distincţia de cetăţean de onoare al Iaşului. Noi am solicitat, de mai multe ori, retragerea titlurilor de cetăţean de onoare pentru cei doi”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.

Lista completă a cetăţenilor de onoare ai Iaşului poate fi consultată AICI