Cea mai tânără femeie de afaceri din Iași a deschis un restaurant pe roți, în Copou. În plină pandemie de COVID-19, studenta a dat lovitura cu o investiție de doar 40.000 de euro

0
1457

Tânăra antreprenoare din Iași a riscat și a investit toți banii într-un restaurant pe roți, în luna mai 2020, imediat după ce nu a mai fost stare de urgență. Nu se plânge de clienți și pentru că cererea a fost tot mai mare, a mai angajat încă un șofer pentru livrări la domiciliu pe lângă cei doi salariați pe care îi avea deja. Ideea de a înființa un start up i-a venit după ce a văzut că în timpul studenției nu găsea astfel de mâncare, de tipul „street food”.

Una dintre afacerile de succes, deschise în plină pandemie COVID-19 în Iași, este cea a unei tinere antreprenoare, fostă studentă. Oana Rasiga a înființat afacerea dintr-o nevoie și, pentru că nu avea suma necesară pentru a-și duce planul la final, a depus proiect în cadrul programului „Start-Up Plus” și a obținut finanțarea în valoare de 40.000 de euro.

La numai 20 de ani, a devenit cea mai tânără antreprenoare din Iași, cu o idee inedită de afacere, se arată într-un articol bzi.ro. A durat o perioadă implementarea proiectului pentru că era studentă, nu avea suficient timp la dispoziție pentru business și a venit pandemia de COVID-19. Dacă inițial se gândea să renunțe la proiect și la finanțarea obținută cu mari eforturi, a decis că cel mai bun moment pentru deschiderea restaurantului de tip street-food, pe roți, este chiar în timpul pandemiei. Produsele au fost apreciate de clienți și nu a durat mult timp până când au început să curgă comenzile online din oraș, dar și din afara orașului.

O tânără antreprenoare din Iași a investit 40.000 de euro într-un restaurant pe roți, de tip fast-food

Tânăra povestește că era studentă și ar fi vrut să mănânce ceea ce comandă acum clienții, dar nu găsea nicăieri în Copou.

Eram studentă la FEAA (n.r.- Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor) și când ieșeam de la cursuri nu aveam efectiv unde să mănânc. Așa mi-a venit ideea de a face un restaurant pe roți, de tip street food, cum sunt cele de la festivaluri. Pentru că proiectul trebuia implementat în anul 2020, cât mai repede, și pentru că plăteam deja chiria pentru acest spațiu, am zis că este momentul să facem ceva în privința asta.

De aceea am deschis restaurantul imediat după ce s-a terminat starea de urgență, în mai, anul trecut. Într-adevăr, a fost riscant, dar noi am mizat pe produsele noastre. Am cumpărat tot ce aveam nevoie cu banii de pe proiect, am angajat două persoane, iar acum suntem trei oameni. Pentru că am văzut că avem clienți și ne cereau să facem și livrări la domiciliu, am angajat și un șofer care să facă asta”, spune Oana Rasiga.

Oana Rasiga, antreprenoare din Iași: „Știu că multă lume se plânge că le merge prost, dar la noi chiar nu e cazul”

Pentru că a crescut cererea pentru produsele preparate în bucătăria pe roți ce se află în Copou, vizavi de facultate, tânăra antreprenoare susține că nu s-a așteptat la un interes atât de mare pentru aceste produse de tip fast-food, iar acum baza comenzilor este de la clienții care primesc preparatele la domiciliu. Astfel, o parte dintre aceștia sunt persoane care lucrează la domiciliu și vor să încerce noi produse de tip fast-food. Prețurile pleacă de la 10 lei și pot ajunge la 40 de lei, în funcție de meniul ales.

Femeia bucătar angajată de tânăra antreprenoare în restaurantul pe roți este specializată în preparate de acest fel, muncind în restaurantele din străinătate înainte de a se angaja în Iași. Investiția poate fi amortizată în termen de 2 ani de la înființare, potrivit specialiștilor.

Cele mai multe angajări au fost făcute de patronii din Iași care au avut nevoie de șoferi pentru livrări la domiciliu și pentru firmele de curățenie

Piața livrărilor la domiciliu a explodat în pandemia de COVID-19, astfel că firmele din acest domeniu au făcut noi angajări pentru a face față comenzilor tot mai numeroase. Potrivit Gabrielei Vasilache, director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, cele mai multe angajări au fost făcute de patronii din Iași care au angajat agenți pentru livrări la domiciliu, infirmiere și asistente pentru cabinete medicale, dar și personal pentru firmele de curățenie. Mai mult, patronii au primit și ajutoare financiare din partea statului pentru reangajarea persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani, care au fost concediate în pandemie.

„Angajatorii au primit 2.500 de lei pentru fiecare persoană angajată. De asemenea, pentru telemuncă, agenții economici au solicitat 2.500 de lei pentru fiecare angajat, pentru achiziționarea de calculatoare, birotică. Am avut sute de cereri pentru acordarea acestui ajutor financiar. Iașul este pe locul 5, la nivel național, ca sume plătite pentru telemuncă”, susține Gabriela Vasilache, director al AJOFM Iași.

Antreprenorii din Iași au investit peste 18 milioane de lei în afacerile derulate prin programul Start-Up Nation

Programul Start-Up Nation nu va fi lansat în anul 2021 din cauza lipsei fondurilor, astfel că Oamenii de afaceri din Iași s-au dezvoltat cu 18.540.686 de lei de la stat, bani obținuți prin programul Start-Up Nation pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere. Potrivit Agenției pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exporturilor (AIMMAIPE) Iași, în perioada 2018-2019 au fost încheiate 411 contracte cu beneficiarii din Iași.

Valoarea totală a proiectelor este de 81.459.412 de lei. În această perioadă au fost depuse 109 dosare de decont, din care 101 au fost verificate de Agenția Iași și de bănci. De asemenea, reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului doresc reluarea programului de finanțare a românilor care se întorc din străinătate, pentru ca aceștia să-și deschidă afaceri în România, pe fonduri UE. Astfel, programele „Diaspora Start-Up” sau „Diaspora se întoarce” ar putea fi lansate în acest an.