Cel mai performant robot din lume, în dotarea Spitalului de Neurochirurgie

0
122

Spitalul ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” a fost dotat cu cel mai performant robot în chirurgie spinală și neurochirurgie. Unitatea medicală este, de astăzi, singura pe plan mondial care deține o astfel de tehnologie de ultimă generație.

Mazor X este un sistem care va da o siguranță aproape de sută la sută chirurgului, având 6 grade de libertate a mișcărilor. Va fi foarte util intervențiilor care nu vor mai necesita secțiuni mari operatorii, ci doar incizii, pacientul putându-se recupera mult mai repede, chiar va putea pleca acasă după două-trei zile. Este un moment de bucurie pentru toată echipa acestui spital, pentru medicii practicieni, deoarece am ajuns la nivelul în care, vorbind de robotică în medicină, în neurochiriurgie, putem sta alături de clinici precum cea din Viena, de exemplu”, a subliniat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Robotul Mazor X a costat 1,2 milioane de euro, fiind deja montat în sala de operație.

Prima intervenție cu acest robot va fi facută peste două luni. Până atunci, cadrele medicale care vor lucra folosind această tehnologie vor participa la cursuri de perfecționare.

Tot pentru Spitalul ”N. Oblu”, Consiliul Județean a cumpărat și un microscop performant tip 3D care a costat 480 de mii de euro.