Viziunea liberală la Iași: după 27 septembrie, Centrul Expozițional Moldova își va găsi utilitatea

0
950

Ziua de marți, 08 septembrie 2020, a fost una încărcată pentru ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, care, la invitația ministrului Mediului Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a efectuat o vizită de lucru la Iași.

Agenda celor doi a fost una plină, debutând cu evenimentul „Mediul de afaceri ieșean în dialog cu Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu”. Acesta a fost organizat de către Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Iași.

Ministrul Finanțelor și-a manifestat bucuria că a reușit în sfârșit să onoreze invitația dlui ministru Costel Alexe de a veni la Iași. Acesta a realizat o scurtă prezentare a cum s-a desfășurat anul 2020 din punct de vedere economic.

Florin Cîțu a precizat că, odată cu apariția crizei generate COVID-19, strategia ministerului a trebuit reorganizată, iar cheltuielile bugetare au avut drept destinația preponderent investițiile, iar nu cheltuielile sociale.

De asemenea, acesta a recunoscut că abordarea sa precaută, deși a fost criticată inițial, s-a dovedit a fi extrem de utilă: „în momentul în care a venit criza și s-au închis toate piețele financiare, am avut resurse pentru a menține și a plăti la timp toate cheltuielile bugetare, dar și pentru a face investiții”. Dovadă a eficienței stă faptul că, în ultimele 7 luni, România a înregistrat cea mai mare sumă investită în economie din ultimii 10 ani: 16.1 miliarde de lei.

În cadrul evenimentului, Costel Alexe a declarat că, în calitate de actual ministru și viitor președinte al Consiliului Județean Iași, este preocupat să găsească cele mai bune măsuri de relansare economică.

Acesta a mărturist că aceste soluții sunt adesea generate de mediul de afaceri și de antreprenori, cei despre care spune că „sunt motorul progresului” și mai puțin de instituțiile statului. Marketplaces that provide services to new or existing businesses include juegos de casino tipo las vegas gratis Amazon, eBay, Alibaba and others.

Ministrul a prezentat și o realitate tristă cu care se confruntă entități precum Romsilva sau Apele Române a căror administrare a fost defectuoasă (un procent de 80%, respectiv 90% din cheltuieli sunt reprezentate de cele dedicate personalului).

Exemple de proastă administrare a statului au fost identificate de către ministrul Costel Alexe și în județul Iași. Unul dintre acestea este cel al Centrului Expozițional Moldova, finalizat în urmă cu 10 ani și a cărei investiție se ridică la suma de 9 milioane de euro. Din nefericire, remarcă ministrul, în acel spațiu „au fost organizate doar două sau trei evenimente importante”. Ulterior, ministrul i-a invitat pe antreprenorii prezenți să își imagineze cum ar fi arătat acel spațiu dacă ei ar fi fost administratori.

Din acest motiv, al unei mai bune administrări realizate de către mediul de afaceri decât de către instituțiilor statului, după data de 27 septembrie, Costel Alexe a precizat că le va reitera invitația la dialog colaboratorilor Camerei de Comerț și Industrie Iași pentru a identifica împreună cea mai bună soluție de întrebuințare a Centrului Expozițional Moldova.

În viziunea lui Costel Alexe, „statul poate să le construiască prin intermediul fondurilor europene (n. r. spații de lucru), iar apoi acestea trebuie redate celor care sunt interesați să facă un management mai bun”, pentru că, spune acesta, „dacă un antreprenor va manageria un astfel de centru, sunt convins că va avea de câștigat toată lumea: și antreprenorul și angajații de acolo, pentru că vor avea parte de bunăstare, dar și eu, ca instituție a statului, pentru că voi avea venituri mai mari”.

De asemenea, Costel Alexe se declară convins că, odată realizate condițiile optime de infrastructură (autostrăzile A7 și A8), există „în județul și în municipiul nostru oameni cu idei foarte bune, antreprenori care au energie, sunt determinați și pot să aducă dezvoltarea județului”.