Ieri, vicepremierul României, Raluca Turcan, a efectuat o vizită la Casa Memorială “Vasile Alecsandri” din comuna Mircești, alături de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, secretarii de stat Liviu Brătescu, Liliana Romaniuc, Lucian Rusu și primarul comunei Mircești, Petre Antăluț. Vicepremierul a rămas plăcut impresionată de implicarea administrației locale în viața patrimoniului cultural și educațional din comună și a anunțat că va sprijini continuarea proiectelor în aceste domenii importante.
“Omul sfințește locul: la Mircești am găsit o comunitate pregătită pentru reînceperea noului an școlar în condiții de siguranță, sub scenariul galben. Primarul Petre Antăluț a achiziționat încă din luna mai 150 de tablete pentru elevii care nu aveau un dispozitiv, iar Guvernul va deconta din fonduri europene încă 250 de tablete, pentru ca toți elevii din Mircești să aibă acces la educație. Petre Antăluț se remarcă față de mulți alți primari, pentru că pune cultura și educația pe primul loc.Primarul dorește ca amintirea și scrierile lui Alecsandri să dăinuiască în comuna ce i-a fost casă atâția ani, de aceea, partea de Muzeu al Literaturii Române ce se găsește în Casa Memorială Vasile Alecsandri a fost deja reabilitată la exterior. Majoritatea obiectivelor de patrimoniu ale României se află în comunități mai mici, a căror administrații locale nu dispun de bugetul necesar reabilitării lor. Astfel, Guvernul și-a propus să aloce aproximativ 2 miliarde de lei pentru conservarea și promovarea clădirilor de patrimoniu, cum este și Casa Memorială Vasile Alecsandri“, a apreciat Raluca Turcan.
“Mă bucură prezența unor oaspeți de seamă în comuna noastră și că am avut prilejul să prezint investițiile făcute în ultimii ani în infrastructura culturală, școlară și nu numai! Alături de viitoarea administrație a Consiliului Județean Iași, prin domnul Costel Alexe și guvernul liberal sunt convins că vom continua să facem lucruri bune pentru comunitatea noastră!”, a declarat Petre Antăluț, primarul comunei Mircești.
Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri și sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri (1840-1921), soția poetului, în satul Mircești, aflat la o distanță de 4 km de Drumul European Iași-Roman. Inițial au fost construite două camere și un hol, ulterior poetul extinzând casa pentru a o face mai încăpătoare.
Casa se afla într-un parc cu stejari și nuci seculari, plantați de poet, precum și lilieci. La o distanță de câteva sute de metri, Alecsandri a vrut să construiască inițial o școală de fete.
În această casă modestă, a locuit poetul între anii 1866-1890, compunând o parte a operei sale literare. Aici au fost găzduiți prietenii poetului aflați în vizită la Mircești: mari personalități politice ori literare ca Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol sau Eudoxiu Hurmuzachi, compozitorul maghiar Franz Liszt – care a concertat la Mircești, în drum spre Rusia sau rapsodul Barbu Lăutaru.