Festivalul de film de la Berlin, ajuns la cea de-a 72-a ediţie, se deschide joi cu o peliculă despre lockdown

0
639

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la Berlin se deschide joi cu proiecţia în premieră mondială a peliculei „Peter von Kant”, semnată de regizorul francez François Ozon, a cărei acţiune este plasată în perioada de lockdown, informează DPA, citată de Agerpres.

Berlinala, care se va desfăşura până pe 20 februarie, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, alături de evenimentele similare de la Cannes şi Veneţia, şi unul dintre puţinele care şi-a reluat proiecţiile în prezenţa spectatorilor.

Din cauza restricţiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19, proiecţiile din timpul Berlinalei vor avea loc la o capacitate de 50% a sălilor de cinema.

Petrecerile şi recepţiile au fost anulate.

Juriul internaţional din acest an, prezidat de regizorul american M. Night Shyamalan – din care mai fac parte regizorul braziliano-algerian Karim Ainouz, producătorul franco-tunisian Said Ben Said, regizoarea germană Anne Zohra Berrached, cineasta şi scriitoarea din Zimbabwe Tsitsi Dangarembga, regizorul japonez Ryusuke Hamaguchi şi actriţa daneză Connie Nielsen -, va fi prezentat în timpul galei de deschidere de joi seară.

Circa 800 de invitaţi sunt aşteptaţi apoi să asiste la proiecţia peliculei „Peter von Kant”, o poveste despre „dragoste şi gelozie, seducţie şi umor”, potrivit site-ului festivalului. Din distribuţia peliculei fac parte actorii Denis Ménochet, Isabelle Adjani şi Hanna Schygulla.

Filmul este unul dintre cele 18 care concurează pentru Ursul de Aur, principalul trofeu acordat în cadrul festivalului. Anul acesta, în competiţia festivalului au fost selectate pelicule realizate, printre alţii, de cineaştii Claire Denis, Ursula Meier, Paolo Taviani, Ulrich Seidl şi Hong Sangsoo.

Circa 400 de filme reprezentând toate genurile, duratele şi formatele vor fi proiectate.

Anul trecut, Ursul de Aur pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, în regia lui Radu Jude, povestea unei profesoare blamată de comunitate după apariţia unor înregistrări indecente pe internet.

Actriţa franceză Isabelle Huppert, în vârstă de 68 de ani, va fi recompensată în cadrul Berlinalei din acest an cu un Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră.