USRPLUS nu e un partid, ci o sumă de ONG-uri care nu se înțeleg între ele, susține Cristian Pîrvulescu: Nu are șanse să reziste până în 2024

0
624

Într-un interviu acordat pentru PS News, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu a explicat că scandalurile tot mai dese ce au dus la demisiile din USRPLUS sunt o consecință a faptului că USR „nu este un partid”, ci o sumă de organizații civice care nu se înțeleg între ele. De asemenea, analistul crede că USRPLUS se va retrage de la guvernare în 2022 sau 2023 pentru a ataca anul electoral 2024 din opoziție.

”E vorba de structura acestei mișcări care e înregistrată formal ca un partid, dar nu este un partid. De altfel, sunt foarte puțini dintre cei care înființau partidul în urmă cu 5 ani de zile care se mai regăsesc acum acolo. Este vorba de o platformă, de organizații civice cu orientări ideologice diferite, cu o cultură organizațională diferită și care au colaborat greu. A fost rezultatul unui experiment de la alegerile locale din 2016, apoi la alegerile parlamentare. Fără o bază militantă și fără o discuție privind valorile comune era greu să se realizeze așa ceva.

Cei care își dau demisia de cele mai multe ori sunt cei care provin din organizații non-guvernamentale, pentru că structura acestor organizații este puțin compatibilă cu structura organizațiilor politice. Organizațiile non-guvernamentale sunt mult mai deschise și mult mai flexibile, pe când organizațiile politice sunt puternic ierarhizate și de aici au apărut toate problemele. Încercarea USR-ului de a deveni un partid face victime.

Sunt mulți care au plecat din USR și, dacă ne uităm la cei care nu au avut poziții foarte puternice privind lista de la alegerile din decembrie, situația este evidentă. În general, cei care proveneau din organizații non-guvernamentale au fost înlăturați și la asta s-a mai adăugat o problemă: asocierea tehnocraților de la Bruxelles PLUS care au o expertiză profesională mult mai accentuată și care evident încearcă și ei să își facă un loc și intră în conflict în mod natural și îi înlătură pe cei care vin din organizațiile neguvernamentale.

Dacă ar fi fost un partid și nu o mișcare atât de inconsistentă, cei din ONG-uri ar fi avut o funcție importantă în organizarea bazelor, dar nefiind un partid, nu are bază și am văzut asta, adică câștigă primării, dar nu poate câștiga în zonele în care partidele tradiționale sunt bine înrădăcinate: la țară, în orașele mici. Această problemă duce la această situație.

USRPLUS are acces la puține resurse și ei insistă foarte mult pe dispute, inclusiv când este la guvernare, și folosește strategiile partidului din opoziție chiar și atunci când ocupă poziții importante: mă gândesc la ceea ce se întâmplă în Sectorul 1 și în Timișoara: Clotile Armand și Dominic Fritz, care sunt foarte bine poziționați mediatic, dar au o abordare prin care par să continue strategia lor de opoziție”, spune analistul.

Cine va fi viitorul președinte USRPLUS

Cu puțin timp înainte de primul congres al alianței, Cristian Pîrvulescu susține că Dacian Cioloș are cele mai mari șanse de a deveni președintele USRPLUS.

„Mă aștept ca, după congres, Cioloș să devină noul președinte al acestei organizații politice. Acum este o perioadă de tranziție în care cele două partide formale se contopesc, colaborează și în final vor avea o conducere unită.

Deja este o evidență în negocieri. În negocierile pentru alcătuirea guvernului, gruparea tehnocraților de la Bruxelles a fost mai puternică decât gruparea Barna, și asta pentru că este mai bine structurată. Acești oameni vin dintr-un mediu administrativ profesionist și bine structurat, ca urmare pot acționa ca un grup coerent câtă vreme ceilalți, deși au o experiență comună de 5 ani de zile, nu pot acționa ca un grup coerent pentru că vin din zone cât se poate de diferite și au, în realitate, foarte puține lucruri în comun”, spune politologul.

USRPLUS va ieși de la guvernare

În continuarea interviului, analistul susține că sunt șanse foarte mari ca USRPLUS să iasă de la guvernare până în 2024, anul alegerilor, pentru a continua campania din opoziție.

„Stările de spirit se schimbă în funcție de epocă. În 2024, vor fi deja 8 ani din 2016, deci starea de spirit care a produs USR-ul nu va mai exista deloc și foarte puțini și-o vor aduce aminte. Dacă nu se transformă într-un partid, nu are șanse să reziste și va trebui să se îndrepte spre unul dintre partidele existente, și mai exact de aici și confruntarea asta dură dintre USR și PNL.

Partidul este într-o zonă incertă și în continuare trăiește din opinii, și chiar crede că opinia face politică.

Alegerile viitoare din 2024 vor fi momentul care ne va arăta ce se va întâmpla cu USR. Eu mă aștept ca pentru a se salva, USR-ul se va retrage de la guvernare prin 2022, 2023, și să lase PNL-ul într-o situație complicată pentru a se putea consolida din opoziție. Nu cred că USRPLUS va ataca alegerile din 2024 de la guvernare. Un partid fără bază n-are ce să câștige (…).

PNL-ul poate rezista, dar USR s-ar putea să aibă probleme, și atunci pe acest fond așteaptă să aibă ceva rezultate, să aibă cu ce se lăuda și se retrage de la guvernare în 2023 ca să poată recupera pentru că vom avea europene și locale în prima parte a anului”, a conchis Cristian Pîrvulescu.